На 5 април легендарния руски всъдеход празнува своя рожден ден

...
На 5 април легендарния руски всъдеход празнува своя рожден ден
Коментари Харесай

Lada Niva стана на 45. И продължава да е основната надежда на АвтоВАЗ

На 5 април именития съветски всъдеход чества своя рожден ден - първите екземпляри на VAZ-2121 Niva стартират да слизат от поточната линия на тази дата през 1977 година Това в действителност е и първата самостоятелна разработка на АвтоВАЗ, която за известно време е и най-скъпият и влиятелен модел на марката.

„ Lada със задвижване на всички колела, както подсказва името ѝ, е предопределена за селските региони на някогашния Съюз на съветските социалистически републики. В началото Niva коства 10 500, което по днешния обменен курс се равнява на 115 евро, почти. По това време обаче междинният приход в Съюз на съветските социалистически републики е към 200 рубли на месец, а в селата получават още по-малко.

`Lada

По същото време за 7700 рубли (85 евро) се продава ВАЗ-2103, а ВАЗ-2101 или прочут у нас като Жигули коства 5600 рубли (61 евро). По-късно цената на Niva е понижена до 9000 рубли (100 евро), само че даже и с такава сума е проблематично за руснаците да си купят нова кола. Недостигът на коли продължава до разпада на Съюз на съветските социалистически републики.

Една от аргументите е, че износът и валутните доходи тогава са приоритет за страната: има интервали, когато до 70% от моделите на Niva се изнасят в чужбина. Около 700 000 екземпляра от Lada Niva са изнесени в 100 разнообразни страни по света. В някои страни (Еквадор, Гърция, Украйна, Казахстан) колата се сглобява на място.
`Lada

Днес този модел продължава да се създава под името Niva Legend. По-точно: през март АвтоВАЗ работи единствено в избрани дни, а през април, заводът разгласи триседмична почивка. Въпреки това в този момент главните очаквания на компанията са свързани със старите ѝ разработки - Niva и Granta, които имат минимум вносни елементи. Granta в действителност не е доста по-млада от Niva. Тя е основана на модела ВАЗ-2108, който стартира да се създава през 1984 година. Днес формалните цени за Niva стартират от 898 900 рубли - почти 9 800 евро.

Зад основаването на именития модел стоят имената:
Владимир Соловьов, основен конструктор
Петър Прусов, основен дизайнер
Валери Семушкин, дизайнер
Лев Вихко, дизайнер
Вадим Котляров, водещ изпитател
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР