На 5, 6 и 7 август 2022 г. в Копривщица

...
На 5, 6 и 7 август 2022 г. в Копривщица
Коментари Харесай

В началото на август в Копривщица ще се проведе XII Национален събор на българското народно творчество

На 5, 6 и 7 август 2022 година в Копривщица ще се организира XII Национален събор на българското национално творчество, оповестиха от Министерството на културата. Дванадесетотo издание на събора трябваше да се организира през м. август 2020 година, само че заради пaндемията от Covid-19 две следващи години беше отлагано.

Националният събор на българското национално творчество се организира от 1965 година насам на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на м. август. Негови уредници са Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките (ИЕФЕМ-БАН).

По правилник ХІI Национален събор на българското национално творчество ще премине през два стадия на осъществяване - районен и народен. Първият стадий, който завършва до 15 юни 2022 година, се организира във всички административни области на страната. В селекционните комисии се включват специалисти от ИЕФЕМ-БАН.

Излъчените от областите реализатори се показват на националния стадий в Копривщица. До 1 юли 2022 година в Министерство на културата и в Община Копривщица постъпва информация за точния брой на участниците от обособените райони със съответните стратегии и времетраене на осъществяванията. Съборът протича с изяви на 7 подиуми. На всяка сцена се образува до петчленно жури.

От 2016 година Националният събор на българското национално творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. През 2020 година Националният съвет за нематериално културно завещание към министъра на културата одобри Статут за провеждането на събора, а през 2022 година беше одобрен и Регламент на събора. Със Статута и Регламента на събора можете да се запознаете тук:

В предходното, единадесето издание на Националния събор българското национално творчество в Копривщица, което се организира през 2015 година, взеха присъединяване един самостоятелен реализатор и три самодейни фолклорни групи от община Мездра.

 Група за достоверен фолклор от село Лик Група за достоверен фолклор от село Лик Източник: Община Мездра
С най-престижната премия - Плакет за повсеместен принос за опазване на фолклорните обичаи и Грамота за достижения в представянето, беше почетен 83-годишният (по това време) национален инструменталист Георги Димитров, представител на НЧ " Наука-1919 " - с. Лик, който извърши на окарина достоверни северняшки национални мелодии. Той взе участие в събора за девети следващ път, като до момента има пет златни медала за особени достижения в региона на достоверния фолклор.

 Георги Димитров от село Лик Георги Димитров от село Лик Източник: Община Мездра
Грамота за достижения в представянето получи Мъжка фолклорна група (МФГ) " Змей Горянин” при НЧ " Факел-1926 " - с. Зверино с началник Станимир Петров, която извърши националните песни " Петлите пеят " и " Наклала Ненка седенка ". Георги Димитров и МФГ " Змей Горянин " реализираха и звукозаписи за Българското национално радио.

С грамоти за достижения бяха отличени Женска певческа група " Плетеница” при зверинското читалище, която се показа с песните " На бас се фаналe ", " Дос, дос, Доне ле " и " Карамфилчето ", и Детска група за достоверен фолклор при НЧ " Наука-1919 " - с. Лик с началник Мариана Димитрова, която извърши песните " Тука лани дойдохме ", " Вретенце, вретенце " и " Баща ти има, Радо” " и националните танци " Шумадия ", " Карамфилчето " и " Ломска ръченица ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР