На 5.11, неделя, от 16:00 ч. в Синема Сити в

...
На 5.11, неделя, от 16:00 ч. в Синема Сити в
Коментари Харесай

Бургас посреща актьори от „Диада и режисьора Яна Титова

На 5.11, неделя, от 16:00 ч. в Синема Сити в Мол Галерия ще се състои първата предпремиерна прожекция на втория филм на Яна Титова – „ ДИАДА “. Специални посетители на прожекцията в Бургас ще бъдат актрисите в основните функции Маргарита Стойкова и Петра Църноречка, както и самата Яна Титова, която с изключение на режисьор е и сценарист. Те ще се срещнат персонално с публиката след кино лентата и ще раздават подписи.

Вторият пълнометражен филм на Яна Титова – „ Диада “ – към този момент означи съществени триумфи – взе четири награди „ Златна роза “ и беше част от формалната конкурсна стратегия на един от водещите кинофестивали в света с категория „ А “, а точно – този във Варшава. Предстои да бъде показан и в Талин, Естония, чийто кинофорум също в измежду 15-те най-реномирани, както и в Котбус, Германия.

„ Диада “ се концентрира върху историята на Дида, 16-годишно момиче от дребен град, и с това визира голям брой деликатни тематики, близки до света и страстите на младежите. Заради „ умеенето си да основава динамични и многопластови подиуми и да поддържа темпото на кино лентата “, Яна Титова завоюва премията „ Златна роза “ за постановка преди месец.

За нелеката задача да изиграе основната героиня, чиято фантазия – да замине при майка си в Америка – е сложена на карта, Яна избира Маргарита Стойкова. 19-годишната Маги сполучливо се превъплъщава в Дида и по достоверен метод се гмурва в низа от обстановки, които прекатурват живота на момичето единствено за броени часове. Напрежението в персонален проект и в учебно заведение се натрупа, а Дида не намира нужната помощ даже от най-хубавата си другарка Ива. За „ незабравимата си дебютна роля в „ Диада “, изпълнена с сила и пристрастеност “, Маргарита Стойкова бе удостоена с премията на град Варна на фестивала „ Златна роза “.

Освен тези оценки филмът „ Диада “ завоюва още премията на рецензията, а като извънреден случай в историята на фестивала се явява и огромната премия на „ Златна роза “ за пълнометражен филм, споделена с „ Уроците на Блага “.

В главния актьорски състав на „ Диада “ влизат и редица обичани артисти като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева и други. За ролята на най-хубавата другарка на Дида – Ива, е определена Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално учебно заведение в София.

Филмът е сниман в Ямбол през лятото на 2022 година. Операторската работа е дело на Мартин Балкански.

Филмът е продукция на PORTOKAL, в копродукция с NO BLINK PICTURES, SONUS и RIGHT SOLUTIONS. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. Разпространява NO BLINK FILM.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР