На 4 юни 2022 година ДПС триумфира на европейската политическа

...
На 4 юни 2022 година ДПС триумфира на европейската политическа
Коментари Харесай

Изборът на Кючюк за съпредседател на АЛДЕ е подарък за ДПС и удар срещу Кирил Петков

На 4 юни 2022 година Движение за права и свободи победи на европейската политическа сцена. 

Със смазващо болшинство от 82% „за“ евродепутатът от Движението Илхан Кючюк бе определен за съпредседател на Партията на европейските либерали АЛДЕ на нейния 42-ри конгрес в Дъблин.

С над 60 партии-членки и хиляди самостоятелни членове, АЛДЕ е една от най-големите европейски партии, които са солидно показани в Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и други институции.

Сега си представете какво самопризнание за Кючюк е тяхната поддръжка и какви старания е вложил, какви познания и опит е посочил той, с цел да може цялата плеяда евролидери и комисари да показват освен другарските си усеща, само че и почит към всичко, което Движение за права и свободи основава през днешния ден в политиката.
И то в миг, когато се вършат опити Движението да бъде натикано (за следващ път) в ъгъла, сатанизирано от външни и вътрешни политически сили, посочено с пръст и застрашено с „Аз ще ви оправя“ не от какъв да е, а от българския министър председател Петков, който дори употребява името на О`Браян за кавга с политическия конкурент! Всичко това е захвърлено в коша, захлупено от персоналните и професионални качества на Илхан Кючюк, които Европа очевидно високо прави оценка.

Безспорният триумф на Кючюк носи извънредно значими послания.

А последствията занапред ще ги улавяме.

ПЪРВО, това е удар против Кирил Петков!

Дни преди форума в Дъблин българският министър председател направи гнусна външнополитическа конспирация на гърба на Движение за права и свободи – непосредствено си изиска към момента нерегистрираната му партия „Продължаваме промяната“ да стане член на европейското демократично семейство и оттова бъде изгонено Движение за права и свободи! В желанието си да изведе тематиката за „лошото ДПС“ на европейски терен, министър-председателят се опита да употребява даже президента Макрон против България. Скандалът щеше да се развие уместно, само че шамарът, който получи Петков с избора на Кючюк, сложи всичко на мястото му. Едно е да се надуваш в София и да използваш поста, който заемаш, против тези, които не харесваш, друго е да заслужиш доверието и уважението на европейските сътрудници. Вместо Движение за права и свободи да бъде натирено от АЛДЕ, Илхан Кючюк приема поздравления като новия остарял съпредседател персонално и от самия Макрон.

ВТОРО, Кючюк не влезе в разправии с Петков, а излезе с амбициозна стратегия пред либералите, подвигна високо летвата, поставайки три значими цели: АЛДЕ да стане най-модерната и най-ефективната европейска партия, увеличение на поддръжката за националните партии при последващи избори и по-добър резултат за АЛДЕ на евровота през 2024 година Така в идващите години посоката на АЛДЕ ще задава Илхан Кючюк, а не Кирил Петков, който занапред би трябвало да се потвърждава в Европа като демократ и либерал.

ТРЕТО, това усмихнато и положително 37-годишно момче Илхан Кючюк направи за партията си необикновен подарък – сподели, че Движение за права и свободи е фактор на открито, с който вътре в България би трябвало да се преценяват. Западът не има вяра на обещания и заклинания, а желае постоянни сътрудници, на които да разчита за геополитическа преданост, за районна непоклатимост и предвидимост. Движение за права и свободи е тъкмо подобен сътрудник, потвърден в годините обратно.

Илхан е от армията млади политици, които Движение за права и свободи усърдно приготвя – тръгнал от Севлиево, сбъднал фантазията си и приключил право във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “, той получава и устойчиво европейско обучение, минавайки през разнообразни политически школи: специализира в Академията за обществени политики (Прага, Чехия), в Международна лидерска академия (Гумерсбах, Германия), приключва Програмата на департамента на Съединени американски щати по стопански, политически и обществени въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 взе участие в Световния конгрес по народна власт в Страсбург, Франция. През 2014 година специализира в Националното висше учебно заведение по администрация на Франция (ENA).

Илхан плува в „европейските води“ решително, като на всички места показва професионализъм и висок резултат. И всичко това реализира, без да жали старания, с цел да удостовери максимата си, че „Колкото и гений да има човек, в случай че не го развива и не работи доста, нищо няма да постигне“. През 2012-а е определен за водач на младежкото Движение за права и свободи и единствено 10 години по-късно към този момент е на върха на европейските либерали, донасяйки самопризнание и за България

ЧЕТВЪРТО, управлението на Движение за права и свободи затвърди дейната си външно-политическа активност, която в последните няколко години съществено разгъва, а водачът му показва, че се употребява с доверието на европейските политици от най-голям сан.

Водейки внушителна делегация в Дъблин, ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ беседва на четири очи с ръководителя на групата „Обнови Европа“ Стефан Сежурне, с министър председателите на Нидерландия и на Ирландия Марк Рьоте и Мишел Мартин, със зам.-председателя на Европейска комисия Маргрете Вастагер, с европейските комисари по енергетика Кадри Симсон и по вътрешен пазар Тиери Бретон, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. И тематиките бяха стратегически – бъдещето на Европа, продоволствената и енергийна сигурност, следствията от войната.

Прави усещане линията на последователност и обновяване, от която Движение за права и свободи не отстъпва. В делегацията бяха както настоящи, по този начин и някогашни ръководители на партията и евродепутати, а наличието на Филиз Хюсменова, която носи 15 -годишен европрестиж и бе измежду първите български турци, стъпили в Европарламента, демонстрира уважението, което Движението съхранява към първопроходците.

ПЕТО, в изискванията на нападателна политика, която показват партиите у нас и на разделяне на обществото, изборът на Кючюк е знак, който ни дават от Европа – за туширане на разногласията; за намиране на общите пътища, по които би трябвало да върви обществото, в случай че желае да успее; за осмисляне на формулата „заедност“, която в изискванията на тектоничните геополитически разбърквания може да ни запази като народ.

източник: Епицентър.бг
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР