На 4 октомври се навършват 60 години от изстрелването на

...
На 4 октомври се навършват 60 години от изстрелването на
Коментари Харесай

60 години от изстрелването на първия изкуствен спътник

На 4 октомври се навършват 60 години от изстрелването на първия неестествен сателит на Земята. С този галактически уред, основан от Съюз на съветските социалистически републики, стартира усвояването на космоса от човечеството, съобщи ТАСС.
 
Работата над основаване на неестествен сателит на Земята стартира в Съюз на съветските социалистически републики при започване на 50-те години на предишния ве к. През 1950-1953 година с създаването на концепцията му се занимава групата на инженер-конструктора Михаил Тихонравов.
 
През този интервал учен Мстислав Келдиш от Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики изследва въпроса за извеждане на сателит в околоземна орбита. Същевременно в ОКБ-1 (Опитното конструкторско бюро 1) на Научноизследователския институт 88 под управлението на Сергей Корольов се създава ескизен план за двустепенна балистична ракета , която би могла да изведе сателит в космоса.
 
През март 1954 година конструкторите Корольов и Тихонравов се обръщат към учен Келдиш с предложение за реализиране на концепцията за основаване на сателит . Проектът е утвърден от Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики.
 
На 30 януари 1956 година излиза разпореждане на Министерския съвет на Съюз на съветските социалистически републики " За работата по основаването на неестествен сателит на Земята ". Документът планува извеждането през 1957-1958 година в орбита на огромен галактически уред с тегло 1000-1400 кг с принадлежности за научни проучвания на борда му.
 
Разработването на инсталация за спътника е предоставено на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики, проектирането на апарата - на ОКБ-1, а и зстрелването му - на Министерството на защитата на Съюз на съветските социалистически републики.
 
Институтите на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики обаче не били подготвени да изпълнят в период задачата, обвързвана с създаване на научна инсталация за спътника. Проектът бил заплашен от неуспех.
 
През август 1956 година Тихонравов предложил на Корольов, вместо летяща лаборатория , да бъде основан в къси периоди дребен уред, на чийто ръб има само радиопредавател. ОКБ-1 пристъпва към основаване на галактическия уред през ноември 1956 година
 
Първият неестествен сателит съставлява кълбо с диаметър 56 см и тегло 83,6 кг. К орпусът му е основан от алуминиева сплав. Кълбото включва две полусфери. В едната от тях има две радиопредавателни устройства (основно и резервно), три сребърно-цинкови акумулатора, терморегулираща система, сензори на температурата и налягането.
 
Космическият уред е оборудван с 4 антени за предаване на сигнали.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР