На 4 ноември от 10.30 до 12.00 ч. в Музея

...
На 4 ноември от 10.30 до 12.00 ч. в Музея
Коментари Харесай

В Бяла дискутират как замърсеният въздух влияе върху здравето на жените и децата

На 4 ноември от 10.30 до 12.00 ч. в Музея на град Бяла, област Варна, ще се организира полемика на тематика „ Синьо небе за всеки. Влиянието на нечистия въздух върху здравето на дамите и децата “

Организатор на събитието е Българска платформа към Европейско женско лоби и се провежда в границите на стратегия „ Глътка чист въздух “ на Български фонд за дамите с поддръжката на Община Бяла.

Въздушното замърсяване е измежду петте рискови фактора, които предизвикват хронични неинфекциозни болести. Изследвания сочат, че замърсителите на въздуха въздействат върху всеки орган на човешкото тяло и провокира съществени болести на сърцето, мозъка, белите дробове и така нататък Ако неотложно не се подхващат ефикасни ограничения, смъртността от замърсяването на въздуха в международен мащаб ще се усили с 50-100% до 2050 година

Сред най-уязвимите групи са децата, бременните дами и по-бедните хора. В международен мащаб замърсяването на въздуха е четвъртият водещ рисков фактор за смъртните случаи измежду дамите. Здравословните проблеми в ранна възраст могат да усилят риска от бъдещи болести и да доведат до отрицателни последици за цялостен живот. По този метод дете, което е изложено в ранна възраст на нечист въздух, на практика е " наказано " на неприятно здраве в зрелост.

Дискусията в гр. Бяла си слага за цел да увеличи знанията за връзката сред замърсителите на въздуха и женското и детското здраве. Д-р Зорница Спасова, гл. ас. в Националния център по публично здраве и разбори към Министерство на здравеопазването ще показа информация, готова въз основа на преглед на настоящи литературни източници – научни изявления и материали на СЗО, за въздействието на мръсния въздух върху здравето на две от най-уязвимите групи население - дамите и децата. Видеоклип, квалифициран от Венелина Петрова, публицист и видео-координатор на Фондация БлуЛинк ще онагледи отрицателното въздействие на нечистия въздух върху здравето на дамите и децата, като показа съответни истории, от разнообразни обитаеми места в България.

Участници в полемиката ще бъдат възпитаници и учители от Бяла, представители на локалната власт и общинската администрация, неправителствени организации от страната, медии.

Българска платформа към Европейско женско лоби е юридическо лице с нестопанска цел и реализира активност в социална изгода. Ние сме коалиция от организации от цялата страна, които работят за постигането на тъждество сред половете, против всички форми на принуждение против дамите и за гарантиране на равнопоставено присъединяване на дамите в процеса на взимане на решения. Българската платформа се застъпва за ползите на всички дами и девойки, без значение възраст, вяра, етнос, убеждения и други От 2005 година

Платформата е пълновръстен член на най-голямата коалиция в Европейски Съюз – Европейско женско лоби (ЕЖЛ; European Women’s Lobby), която сплотява над 2000 организации, работещи за правата на дамите. Българската платформа споделя и работи за общество, в което приносът на дамите във всички аспекти на живота се признава, възнаграждава и прави оценка - в водачеството, в грижите и в производството; всички дами имат самочувствие, независимост на избор; всички дами и девойки са свободни от принуждение и експлоатация; нито една жена или момиче не е изоставено от институциите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР