На 4 май 1903 г. пада убит един от най-значимите

...
На 4 май 1903 г. пада убит един от най-значимите
Коментари Харесай

Русе отбеляза 120 години от смъртта на Гоце Делчев

На 4 май 1903 година пада погубен един от най-значимите български революционери – Гоце Делчев. Той умира в стълкновение с турска потеря край село Баница, Серско, едвам на 31 години.


Днес, 120 години по-късно, в Русе и в цялата страна се отбелязва годишнината от неговата крах. Своето поклонение пред делото и саможертвата на революционера и народен воин показаха русенци, измежду които и ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.


„ Гоце Делчев не е имал нито за миг подозрение по отношение на своя български генезис. Гоце Делчев не е приказвал на различен език, с изключение на на своя роден език – български. Гоце Делчев не си е представял Македония като нещо по-различно от България. Неговите всеотдайност и гибел ни демонстрират оня всеизвестен подвиг, който се среща у всеки подобен млад поборник за независимост от Българското възобновление. За тях материалното не е от голяма важност. За тях значимо е единствено отхвърлянето от робия “ сподели Пазарджиев по време на церемонията.


Събитието се състоя пред паметника на бореца за независимост, повдигнат при започване на булеварда с неговото име в русенския жилищен квартал „ Дружба “, а уредник е Национално сдружение „ Традиция “, клон „ Ангел Кънчев “, с поддръжката на Община Русе.


С въздействаща възстановка от Националното сдружение „ Традиция “ пресъздадоха „ жива картина “ с моменти от живота на Гоце Делчев, а музикалните осъществявания на Виктория Ангелова от НЧ „ Гоце Делчев “ „ Къде си вярна, ти, обич национална “ и „ Зайди, зайди, ясно слънце “ бяха прелестно допълнение към програмата, показана за първи път по сходен метод пред паметника на воеводата.
Поклон пред паметта на героя!

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР