На 4 март имен ден има Герасим. Може да празнува

...
На 4 март имен ден има Герасим. Може да празнува
Коментари Харесай

На 4 март понеделник имен ден има почитано българско име

На 4 март имен ден има Герасим. Може да чества и на 12 май.

Герасим значи почтен (от гръцкото geras - чест). Денят на Герман Градушкар.

Името е с гръцки генезис и значи " уважаван ". Сходни имена са Хвалимир, Хвалислав и Хвалко.

Преподобни Герасим, родом от Ливия, от млад се посветил на служение Богу и като оставил света, се отдръпнал в Тиваидската пустиня. След като проживял там доста години, посетил Йерусалим и се заселил покрай р. Йордан. Около него се събрали доста подвижници и по този начин се основала огромна обител.

Тогава – V век Евтихиевата разкол смущавала Църквата. Много отхвърляли определението на Халкидонския събор (451 г.) и се присъединявали към лъжеучението.

За разпространяването на ереста мощно съдействал един духовник, интелигентен и остроумен, на име Теодосий. Като пристигнал в Йерусалим, той обърнал към лъжеучението кралица Евдокия, брачна половинка на Теодосий Млади, и посредством своите хитрини настроил цялото духовенство срещу йерусалимския патриарх Ювеналий, който бил свален, и хитрият Теодосий заел неговото място.

Неговото пакостно сладкодумство увлякло за известно време и Герасима. Но Герасим не останал дълго време подведен, тъй като откровено обичал истината и ревниво я търсел. Той се обърнал за съвет към преподобни Евтимий Велики и поученията му благотворно подействали на Герасим. Той отхвърлил ереста и, каейки се за краткотрайната си илюзия, почнал да служи Богу още по-усърдно.

Герасим открил в своята обител най-строг метод на живот и давал на братята образец на напълно безкористие и строга умереност. Пет дни в седмицата братята прекарвали в уединение, всеки в своята килия, отдадени на труд и молитва и не вкусвали нищо, с изключение на малко самун, фурми и вода. В събота всички се събирали в черква за отслужване на божествена литургия и за причащаване със светите ТайниРечник; по-късно обядвали на обща софра. В неделя след литургията всеки се прибирал в своята килия, като взимал със себе си храна за всичкото време и финикови клонки – да плете кошници. С продажбата им се издържал манастирът. Но сами братята нямали никаква благосъстоятелност, с изключение на една дреха, черга, на която спели, и дамаджана за вода.

През светата Четиридесетница преподобни Герасим нормално оставял манастира, с цел да може в уединение да се съобщи на нравствен живот. Той се оттеглял в пустинята единствено с един възпитаник.

Веднъж, когато прекарвал в пустинята, отлично привидение му възвестило за гибелта на преподобни Евтимий. Той видял хорове ангели, които носели в небесата душата на светия дъртак, и побързал да отиде в манастира на св. Евтимий, с цел да участва на погребението му.

Разказват, че св. Герасим със своята светост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и от този момент на всички места лъвът вървял след него и му служил като домашно животно. А когато преподобният починал, лъвът дълго тъгувал, по-късно починал на гроба му.

Преподобни Герасим умрял в дълбока напреднала възраст в 475 година

На 4 март имен ден честват всички, които носят името Герасим.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР