На 4 февруари се навършват 138 години от рождението на

...
На 4 февруари се навършват 138 години от рождението на
Коментари Харесай

138 години от рождението на проф. Асен Златаров


На 4 февруари се навършват 138 години от рождението на фамозния български академик химик професор Асен Златаров – един от първите български общественици, които се опълчиха на фашизма и поведоха битка за отбрана на евреите.

Той е роден в град Хасково на 4 февруари в годината на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 1885 година Асен е второто дете в фамилията на Теофани и Христо Златарови.

През 1903 фамилията му се мести в София, където той приключва действителна гимназия и малко по-късно се записва като студент по химия в Софийския университет. Като мнозина млади будни българи от това време той продължава следването си в Женевския университет /1904-1907/, прави аспирантура по химия и физика в Гренобълския университет.

През май 1908 се завръща в България и става преподавател в Пловдив. На идната година специализира в Мюнхен химия на питателните артикули. Завръща се в България през 1901 и става помощник по органична химия във Физико-математическия факултет на СУ.

Едва почнал научната си кариера Асен Златаров би трябвало да я прекъсне, с цел да отиде като доброволец на фронта и да взе участие във войните за национално обединяване /1912-1913 г./ и в последвалата я кланица на Първата международна война /1915-1918 г./

След войните се завръща към преподавателската активност в Софийския университет, където през 1924 е определен за ексклузивен, а от 1935 е постоянен професор. В интервала (1925 – 1927) е член на литературния кръг „ Стрелец “. Сътрудничи на литературната периодика през 30-те години.

Професор Асен Златаров е един от първите, които със своята социална активност се изправят против „ кафявата чума “ на ХХ век – фашизма. Той взе участие в основаването на Комитет за отбрана на евреите, дружно с вдовицата на държавника Петко Каравелов – публичната деятелка Екатерина Каравелова, писателя Антон Страшимиров, проф. Петко Стайнов и други

Професор Златаров умира на 22 декември 1936 година след две поредни интервенции във виенска болница. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР