На 4 февруари (петък), БНТ ще излъчи два документални филма,

...
На 4 февруари (петък), БНТ ще излъчи два документални филма,
Коментари Харесай

БНТ с два документални филма за 150 годишнината от рождението на Гоце Делчев

На 4 февруари (петък), Българска национална телевизия ще излъчи два документални кино лентата, във връзка 150 години от рождението на огромния български бунтовник Гоце Делчев, отдадени на живота, делото и героичната му гибел.

По Българска национална телевизия 2 от 19:00 ч. ще се излъчи документалният филм „ Още ли бродиш, Делчев челник! “. Лентата съдържа неповторими фрагменти, свързани с подвига, ориста и преместването на тленните остатъци на огромния български бунтовник, лидер и идеолог на Българските македоно-одрински комитети, след гибелта му в село Баница. Филмът разкрива и скритото обръщение на клетото митарстване на мощите на Гоце Делчев в три балкански страни. Консултанти на кино лентата са професорите Андрей Пантев и Михаил Неделчев. Автори на лентата, отдадена на живота и делото на Гоце Делчев, са Красимир Кушев и Валери Яков, режисурата също е на Валери Яков. Оператор на кино лентата е Любен Пенков, а музиката e на композитора Петьо Кръстев.

По Българска национална телевизия 4 от 22:00 ч. ще се излъчи документалният филм „ Между люлката и гроба “ . Лентата търси паметта на Гоце Делчев през светите места, свързани с неговото дело - родния му град Кукуш, лобното място в Баница, Скопие, където в двора на черквата „ Св. Спас “ е гробът му. Зрителите ще научат повече за активността му в Банско, Разлог, Гоце Делчев; пещерата Капе в Гърция, където се е състоял локалният Конгрес на Вътрешна македонска революционна организация с присъединяване на Пейо Яворов; Серско, Демирхисарско, където е направена последната фотография на Гоце Делчев преди да бъде погубен. Екипът посещава места в останалата под турско иго част на Македония, свързани с революционната активност на Гоце Делчев. За библейската орис на костите на воеводата споделя Христофор Тзавелла. Фамилни мемоари пресъздава литературната критичка Нина Андонова, внучка на сестрата на Гоце Делчев - Тина Андонова. Във кино лентата се показват документи, фотоси и разкази за истини, трансформирали се в митове и звучат едни от най-известните национални песни за Гоце Делчев. Сценарист на кино лентата „ Между люлката и гроба “ е Бойка Асиова, режисьор е Маргарита Полежанова, а оператор - Феодор Сургов.

Гледайте документалните филми за Гоце Делчев на 4 февруари 2022 година (петък)

„ Още ли бродиш, Делчев челник! “ по Българска национална телевизия 2 от 19:00 ч. и „ Между люлката и гроба “ по Българска национална телевизия 4 от 22:00 ч.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР