На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака

...
На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака
Коментари Харесай

Как да се предпазим от най-разпространеното онкологично заболяване в момента

На 4 февруари означаваме Световния ден за битка с рака на гърдата , а по този мотив Световната здравна организация, представена от Българска телеграфна агенция, оповестява, че т ази болест измества рака на белия дроб като най-разпространеното онкологично заболяване в света .

„ За първи път ракът на гърдата е най-често срещаният рак в света “, сподели експертът онколог от СЗО Андре Илбауи на брифинг преди Световния ден за битка с рака. Близо 12 на 100 от новите онкологични болести годишно са от рак на гърдата , пишат от.

През последните две десетилетия най-разпространеното онкологично заболяване в света бе рак на белия дроб, само че той в този момент отстъпва на втора позиция, директно преди рака на дебелото черво , сподели специалистът.

През 2020 година са диагностицирани към 2,3 милиона нови случая на рак на гърдата, които са 11,7 на 100 от всички онкологични болести. „ Сред дамите ракът на гърдата е най-често диагностицирания рак и водеща причина за гибел от рак по света “ , се показва известие на СЗО.

Онкологът означи, че затлъстяването при дамите е рисков фактор за развиване на болестта и също способства за общия брой случаи на злокачествени болести . Според СЗО близо една трета от смъртните случаи от рак се дължат на тютюнопушене, висок показател на телесна маса, незадоволителна консумация на плодове и зеленчуци, липса на физическа интензивност и приложимост на алкохол .

Профилактиката е от извънредно значение, а една от най-важните практики е постоянният самопреглед вкъщи. С него можем да видим признаци на болестта още на ранен стадий преди да се е задълбочило.

Макар през годините да е имало несъгласия с потреблението на самопрегледи, довели до ненужно осъществяване на биопсия (премахване на съмнителна тъкан), от неправителствената организация Breast Cancer въпреки всичко предлагат този тип профилактика в композиция с постоянни физически прегледи от доктор, мамография, а в някои случаи ултразвук и ядрено-магнитен резонанс .

Вижте в галерията по какъв начин да извършите самопреглед на гърдите си вкъщи в няколко стъпки съгласно информацията в
 Самопрегледът на гърдите, който може да избави животи  Самопрегледът на гърдите, който може да избави животи  Самопрегледът на гърдите, който може да избави животи  Самопрегледът на гърдите, който може да избави животи
Какво да извършите, в случай че откриете бучка

Не изпадайте в суматоха, в случай че мислите, че усещате бучка в гърдите си. Повечето дами имат непрестанно някакви бучки или издути сектори по гърдите си, а множеството издутини се оказват доброкачествени (а не рак). Има редица вероятни аргументи за неракови бучки на гърдата, в това число естествени хормонални промени, доброкачествено положение на гърдата или пострадвания.

Не се колебайте да се обадите на своя доктор, в случай че сте забелязали бучка или друга смяна в гърдите, която е нова и тревожна. Това важи изключително за промени, които не престават повече от един цялостен менструален цикъл, или наподобява, че стават по-големи или по-забележими по някакъв метод. Ако този миг ви намира по време на менструация, може да желаете да изчакате до приключване на менструацията преди да се обадите на Вашия доктор, с цел да видите дали бучката или друга смяна на гърдата изчезва от единствено себе си.

Най-добрият избор на експерт би бил този, който ви познава и преди е преглеждал на гърдите ви - да вземем за пример вашият гинеколог, общопрактикуващ доктор или здравна сестра, която работи с вашия гинеколог или общопрактикуващ доктор.

Бъдете наясно какво да очаквате. При следващ обзор вашият доктор ще снеме анамнеза и ще направи физически обзор на гърдата, като най-вероятно ще назначи проби за образна диагностика на гърдата. Ултразвукът постоянно е първият или единствен тест, употребен за оценка на бучка при дами под 30-годишна възраст, бременни или кърмещи.

 гърди iStock

Обикновено се предлагат ултразвук и мамография за оценка на бучка при дами над 30-годишна възраст, които не са бременни или кърмят. Ако са нужни спомагателни проби, Вашият доктор може да предложи в допълнение ядрено-магнитен резонанс, молекулярно изображение на гърдата и/или биопсия. Лекарят може също да ви насочи към различен експерт (например гръден хирург) за спомагателна оценка.

Уверете се, че получавате отговори. Важно е вашият доктор да ви даде пояснение по отношение на повода за бучка или друга смяна на гърдата, както и в случай че е належащо - проект за наблюдаване или лекуване. Ако нещо, обвързвано със препоръките на първия доктор, който посетите, ви кара да се колебаете, не се тормозете да потърсите още едно мнение при различен.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР