На 4 февруари 2021 г. в присъствието на министър-председателя Бойко

...
На 4 февруари 2021 г. в присъствието на министър-председателя Бойко
Коментари Харесай

Партия МИР: Кога и при какви условия и параметри е проведена обществена поръчка за доставка на ядрено гориво в България?

На 4 февруари 2021 година в наличието на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Попова, посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа и посланика на Кралство Швеция Катарина Рангнит сред АЕЦ „ Козлодуй “ и компанията „ Уестингхаус Електрикс Швеция “.
Както преди, по този начин и след подписването на този контракт няма никаква информация за извършена социална поръчка и при какви условия и параметри е подписан договорът, което ускорява в българското общество чувството, че в него има нещо прикрито, подозрително, неразбираемо и нелегално. Това се споделя в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие), публикувана до медиите.
В тази връзка и в сходство със законовите правила за достъп до информация Политическа партия МИР упорства държавното управление наложително да даде на българската общност своя способен, обвързващ отговор на следните въпроси:
1. Кога и при какви условия е извършена публичната поръчка за доставка на нуклеарно гориво и кои са участниците в състезанието?
2. Каква е цената на нуклеарното гориво, което ще бъде предоставено на АЕЦ „ Козлодуй “ от „ Уестингхаус Електрикс Швеция “? В тази връзка, дали „ Уестингхаус Електрикс Швеция “ няма да се трансформира в монополист в доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ по голословна за финансовите благоприятни условия на България висока цена, както се получи при договорката на българското държавно управление за самолетите F-16? Тази договорка отплата ли е за Швеция по отношение на отпадането ѝ при търга за бойните самолети за българската войска през предходната година?
3. Каква е енергийната успеваемост (единица сила – за единица време) на това нуклеарно гориво?
4. До каква степен създаденото от компанията „ Уестингхаус Електрикс Швеция “ нуклеарно гориво е съвместимо с употребата на съветските нуклеарни реактори и има ли готови български експерти за неговото потребление у нас?
5. Кои български експерти и от кои институции са взели участие в договарянията на българското държавно управление по тази договорка?
6. Какъв е опитът на „ Уестингхаус Електрикс Швеция “ в производството на гориво за съветски нуклеарни реактори и американско-шведската компания има ли нужната сертификация?
7. В какъв брой атомни електроцентрали в Съединени американски щати и в страните от Европейския съюз се доставя и употребява горивото на „ Уестингхаус Електрикс Швеция “ и какви са отзивите за него?
 Уестингхаус приготвя Козлодуй за промяна на нуклеарното гориво против 13 млн. лева " Уестингхаус " приготвя " Козлодуй " за промяна на нуклеарното гориво против 13 млн. лева
Атомната електроцентрала " Козлодуй " има намерение да употребява различен вид нуклеарно гориво на блок 5 при работа на мощ 3120 MW. За да...
8. Има ли съображение да се допусна, че с тази договорка България се трансформира в пробен полигон на непозната компания с необоснован опит в производството на нуклеарно гориво?
9. Получено ли е от способените български органи и организации предварителното утвърждение от производителя на реакторите, спазвайки патентно-лицензионния режим, годен за целия свят, и в случай че не е, това значи ли, че отпада и отговорността на производителя при зародили повреди?
10. Къде и по какъв начин ще се транспортира и съхранява отработеното нуклеарно гориво и дали България с изключение на бунище за европейските боклуци няма да се трансформира и в бунище за нуклеарни боклуци?
От Политическа партия " МИР " показват своето терзание, че неналичието на отговори по всички тези въпроси съставлява голям риск както за България, по този начин и за цяла Европа. Именно заради тази причина от МИР упорстват държавното управление неотложно да даде цялостна изясненост по към този момент подписаната договорка.
„ Правителството дължи на българското общество цялостна информация по тази договорка и в случай че не го направи неотложно, партия МИР ще сезира Европейската комисия за следващата скандална и корупционна договорка на държавното управление на ГЕРБ и по този начин наречените патриоти “, сподели Пламен Стоянов, член на НИС на Политическа партия " МИР ", посланик и специалист по Национална сигурност и ръководство на рецесии. Той акцентира, че Експертният съвет по Енергетика на Политическа партия " МИР " сега създава тактика „ Енергетиката на България “, в която с изключение на визията за стратегическото развиване на енергетиката на страната има и обширен разбор на провалените при ръководството на ГЕРБ енергийни планове, както и какви са нанесените вреди и пропуснатите изгоди за България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР