На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е ...

На 4 декември Православната църква почита света Варвара, която е

Православните почитат Света Варвара


На 4 декември Православната черква уважава света Варвара, която е покровителка на умрелите от неочаквана гибел – тези, които са нямали време да се покаят и причестят, напомня БГНЕС.

Света Варвара , родена в семейството на благородник богохулник от Илиопол, се е отличавала с особена хубост . Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че щерка му е станала християнка, той подрежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на гибел . По разпореждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието гласи, че Божието отмъщение настига бащата на Варвара и управителя на града – двамата са поразени от гръмотевица . През VI век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

В някои региони на страната Света Варвара е приемана за покровителка на болните деца, по-специално на заболелите от дребна шарка, по тази причина и хората я наричали “Баба Шарка”. Жените месели и раздавали за здраве “къпани” питки. Друг бит е да се вари фасул и да се поставят по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.

На други места Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, защото девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

На този ден по седенките се извършвали гадания коя госпожица за кой момък ще се омъжи.

В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците на Света Варвара – Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември), има сентенция : “Варвара вари, Сава пече, Никола посетители посреща”.

В с. Бобошево празникът на Св. Варвара се празнува с палене на огромни огньове на кръстопътищата. Момците ги прескачат за здраве и се състезават коя махала ще запали най-големия огън, а момите месят питки и варят разнородни варива: жито, фасул , ръж, ечемик, царевица, грах, леща и други раздават на всички за здраве.

В столицата в сряда заран от 9:00 часа в храм „ Преображение Господне “ в кв. Лозенец ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия, управлявана от свещеник Поликарп. По време на празничните служби православните християни ще могат да се поклонят на частицата от мощите на св. Варвара, която се съхранява в храма.

Източник: novinite.bg