На 4 август 1936 г. премиерът Йоанис Метаксас суспендира конституцията,

...
На 4 август 1936 г. премиерът Йоанис Метаксас суспендира конституцията,
Коментари Харесай

4 август 1936 г. Метаксас налага диктатура в Гърция

На 4 август 1936 година министър председателят Йоанис Метаксас суспендира конституцията, разпуска Народното събрание и постанова тирания в Гърция.

Неговото решение е логически резултат от тежката политическа и икономическа рецесия, в която изпада Атина през 30-те години на предишния ХХ в.

Привърженик на реставрацията на монархията от 1924. Като министър председател Йоанис Метаксас организира външна политика на доближаване с Третия райх. От името на страните от Балканския пакт, основан през 1934 година подписва с България Солунското съглашение от 1938 година Според документа Турция, Гърция, Румъния и Югославия се отхвърлят от военните клаузи на Ньойския кротичък контракт от 1919 година Това прави допустимо България да стартира да превъоръжава своята войска и да догонва своите съседи.

Йоанис Метаксас е роден на 12 април 1871 година в Итака. През 90-те години на XIX в. стартира военна кариера и през 1913 година се издига до шеф на Генералния щаб. След премахването на монархията през 1922 година влиза в политиката, като през 1923 година основава Партията на свободното мнение. Възстановяването на монархията след противоречив референдум през 1935 година дава нов късмет на Метаксас.

Изборите от 1936 година приключват с патова обстановка сред партиите на Панагис Цалридис и Темистоклис Софулис.

Опасявайки се от комунистически прелом, крал Георг II назначава Йоанис Метаксас за краткотраен министър председател. Той от своя страна се възползва от безредиците през май и постанова изключително състояние.

Следвайки политическата мода от 30-те години на предишния ХХ в. Метаксас постанова диктаторски режим със възбрана на политическите партии и синдикатите, по този начин и налагане на цензура на медиите. В същото време Йоанис Метаксас покачва заплатите, контролира работното време и усъвършенства изискванията на труд. Земеделската продукция се изкупува на по-високи цени, а държавното управление поема задълженията на фермите. Метаксас ръководи до гибелта си на 29 януари 1941 година Той умира ненадейно от инфектиране на фаринкса е последвалата токсична зараза.

През 1940 година Метаксас съумява да отблъсне нашествието на Италия. И през днешния ден част от гърците считат, че в случай че Метаксас е бил жив, то на Вермахта би било по мъчно да победи гръцката войска.

Звездният момент на премиера е на 28 октомври 1940 година. Италианският дипломат в Гърция Емануеле Граци показва ултиматум от Бенито Мусолини към Йоанис Метаксас, което изправя страната пред опасност от окупация или война. Отказът на Метаксас е на дипломатическия по това време френски език, само че народът го подема с простичкото „ Охи” – на гръцки „ Не”.

Метаксас прави послание към гърците с думите: „ Дошло е време Гърция да се бори за независимостта си. Гърци, в този момент би трябвало да потвърдим, че сме почтени за нашите предшественици и свободата. Гърци, в този момент се борим за Отечеството, за дамите си, за децата си и свещените обичаи. Борбата в този момент е за всичко! “ В отговор на това послание стотици хиляди доброволци, мъже и дами, във всички елементи на Гърция, се насочат към офисите на войска като се записват доброволци.

Гръцките военни историци настояват, че точно ожесточената им опозиция принуждава немската войска да забави нахлуването си в Съюз на съветските социалистически републики и води до провалянето на Германия по-късно в суровата съветска зима Британският боен историк сър Джон Кийгън разказва борбата на Гърция като “ решаваща за определянето на бъдещия курс на Втората международна война. “ Уинстън Чърчил даже отбелязва: „ Досега казвахме, че гърците се бият като герои. От в този момент нататък ще споделяме, че героите водят война като гърци. “

По време на ръководството на Метаксас се построява укрепена линия по българо-гръцката граница. Тя е наречена „ линията Метаксас “. Тя интензивно се употребява от гръцката войска до разпускането на Варшавския контракт и влизането на България в НАТО. Укрепленията на линията „ Метаксас “ съдържат 22 самостоятелни разклонения. Тя съдържа основно тунели, които водят до наблюдателни пунктове, платформи за оръдия и картечни гнезда. Конструкциите са толкоз здрави, че са оживели до ден сегашен, някои даже се употребяват още, а други са отворени за туристи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР