На 4 април имаме възможност да направим своя избор за

...
На 4 април имаме възможност да направим своя избор за
Коментари Харесай

10 нарушения, за които трябва да внимаваме на изборите

На 4 април имаме опция да създадем своя избор за народни представители на Република България. Всеки от нас може да даде своя принос за провеждането на свободни, почтени и демократични избори. От нас зависи да се противопоставим на нередностите и да сигнализираме за нарушаванията в изборния развой.

Когато отидете да гласувате в изборната секция, внимавайте дали членовете на секционната изборна комисия: Информират, че се организират избори за народни представители, като ревизират деликатно дали присъствате в съответния изборен лист и едвам по-късно подават бюлетината за избора, в който ще участвате;Осигуряват опция да гласувате необезпокоявано, при опазване тайната на вота (например, никой не участва на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма директна видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията);Боравят вярно с бюлетините. При гласоподаване за избори за народни представители: откъсват пред Вас бюлетината от кочана, слагат първи щемпел върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съответствува с номер от кочана, слагат втори щемпел и откъсват пред Вас следващия надзорен номер);Вписват в съответния изборен лист данните Ви по персонална карта и Ви канят да поставите автограф, откакто гласувате.

 10 нарушавания, за които би трябвало да внимаваме на изборите

За всяко нарушаване на секционната изборна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната изборна комисия. РИК е длъжна да вземе решение неотложно и да го разгласява на уеб страницата си, дружно с постъпилия сигнал.

1. Не е възможно в изборните пространства да участват претендентите за народни представители. В изборните пространства могат да участват единствено: членовете на секционните комисии; избирателите; покровители и наблюдаващи. Членовете на СИК, покровителите и наблюдаващите наложително носят обозначителни знаци.

Обръщайте се навреме към чиновниците на Министерство на вътрешните работи при подозрение за закононарушения, като пазаруване на гласове, реализиране на надзор и напън върху гласоподавателите или когато забележите:

2. Присъствие на лица без обозначителни знаци, покровители или представители на партии, които наблюдават по какъв начин гласоподават избирателите;

3. Организирано транспортиране, съпровождане на гласоподаватели и групово гласуване;

4. Възпрепятстване на гласоподавателите да гласуват;

5. Събиране на персонални карти и правене на описи с персонални данни на избиратели;

6. Разпитване на гласоподавателите и откриване тайната на вота;

7. Отправяне на закани за физическа разпра и оказване на тормоз върху избирателите;

8. Раздаване на пари;

9. Опрощаване на дългове;

10. Раздаване на хранителни артикули, дърва за огрев и други материални облаги.

Те са длъжни да реагират неотложно, да ревизират сигнала и да прекратят противозаконни дейности.

За всички случаи на видяни нарушавания и нередности в изборния ден, сигнализирайте способените органи. Сигнали можете да подадете и до Асоциация „ Прозрачност без граници “ на безвъзмезден телефон – 0800 11 224. Eкип на асоциацията може да ви даде съвет по какъв начин да отбраните своите права.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР