На 38 години е баща на две деца и все

...
На 38 години е баща на две деца и все
Коментари Харесай

Той е на 38 години, баща на две деца и все още държи рекорд в италианската Серия А

На 38 години е татко на две деца и към момента е най-младият чужденец, дебютирал в италианската Серия А. Зездният рожденик на Sofia24.bg през днешния ден е Валери Божинов.

Роден е на 15 февруари 1986 година в Горна Оряховица. Тренира футбол в детско-юношеските школи на Марица (Пловдив), Локомотив (София) и Добруджа (Добрич). На 12-годишна възраст отпътува за Малта заедно с майка си Пепа, някогашна национална баскетболистка, и втория му баща Сашо Ангелов, който е играл за националния тим по футбол през 90-те години на предишния век.

Валери Божинов е открит на 14-годишна възраст от спортния шеф на Лече Панталео Корвино, до момента в който се състезава с екипа на малтийския Пиета Хотспърс. Лече го притегля в състава си против сумата от 15 хиляди евро. Той дебютира за Лече на 22 януари 2002 година. Тогава българинът е на 15 години, 11 месеца и 12 дни, което го прави и най-младият чужденец, дебютирал в италианския хайлайф. Това достижение не е усъвършенствано и до през днешния ден. 

Божинов загатва за гения си под управлението на Зденек Земан, като осъществя 16 гола. На 18 години той минава във Фиорентина за сумата от 13 млн. евро по времето, когато експертите споделят, че е един от най-талантливите нападатели в света.

През юли 2006 минава чартърен в италианския гранд Ювентус, като част от договорката за прекосяването на Адриан Муту във Фиорентина. В разгара на сезон 2006/2007, надареният български футболист не съумява да се наложи в изхвърления в Серия Б торински гранд и след края на сезона е върнат на Фиорентина, от където е продаден на Манчестър Сити за 4.1 милиона паунда.

През август 2007 по време на мач с Манчестър Юнайтед получава тежка травма, която го изважда от игра до края на февруари 2008 и той пропуща остатъка от сезона. При завръщането си в първия мач от идващия сезон срещу Астън Вила, той получава втора тежка травма и пропуща повече от половината сезон.

Играе още за тимовете на италианския Парма, Спортинг (Лисабон), Левски (София), италианския Тернана в Серия Б, сръбския Партизан (Белград), китайския втородивизионен тим Мейджоу Хака, швейцарския ФК Лозана-Спорт, хърватския Риека, Ботев (Враца) и италианския Пескара. 

Дебютира за националния тим на България на шампионата на Стария континент в Португалия през 2004 срещу Италия. Първия си гол за " А “ тима отбелязва на 11 август 2004 срещу Ейре. 

Има две деца. Син от попфолк певицата Алисия, кръстен на него Валери-младши.

Дъщеря му е от Николета Лозанова и се споделя Никол.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР