На 37-годишна възраст е починал изкуствоведът Васил Макаринов - създател

...
На 37-годишна възраст е починал изкуствоведът Васил Макаринов - създател
Коментари Харесай

Почина Васил Макаринов - изследователят на българския архитектурен модернизъм

На 37-годишна възраст е умрял изкуствоведът Васил Макаринов - основател на фондацията " Български архитектурен модернизъм ", която се занимаваше с проучвания на наследството на модерната архитектура от първата половина на предишния век.

Заедно с Теодор Караколев те проведоха и турове в София, Варна, Бургас и други градове на страната, в които описват историята на здания от периодa сред двете международни войни и обръщат внимание на архитектурните им елементи.

Проучванията им наблюдават и предишното на българските архитекти, които са приключили немски университети при някои от най-известните експерти от 20-те до 40-те.

По тяхна концепция е издадена и книгата " Госпожо проектант ", отдадена на българските архитектки от първата половина на предишния век.

Макаринов е приключил Нов български университет с дипломна работа Прояви на модернизма в архитектурата на апартаментни здания в София от 20-те и 30-те години на XX век ".

През миналото десетилетие работи в Националния политехнически музей, където е основен организатор и участник в екипите на няколко изложения.

Занимава се редовно с изследвания на архитектурата на Модерното придвижване у нас от 2013, а от 2006 година учи орган при проф. Нева Кръстева и взе участие в органови концерти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР