На 31 януари, при добри метеорологични условия, в България ще

...
На 31 януари, при добри метеорологични условия, в България ще
Коментари Харесай

Министър Георги Гвоздейков: Чакаме първия медицински хеликоптер на 31 януари

На 31 януари, при положителни метеорологични условия, в България ще дойде първият медицински хеликоптер.

Това разгласи пред БНР министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

" Вече сме съвсем на финала тази система да стартира да работи и тя да бъде построена в България по стандартите, които са използвани в Европа и света. В петък вечерта получихме публично удостоверение от производителя, че хеликоптерът ще прелети на 31 януари. На 29-ти ще направи последния тестов полет в Италия, дружно с български екипаж на борда. На 31-ви би трябвало да дойде в България. Прелитането на хеликоптера от Италия се нуждае от добра метеорологична конюнктура. Колегите от Италия следи ситуацията и твърди, че дълготрайната прогноза е добра и има предпоставки да бъде осъществен полетът в края на януари ".

По думите му водачите, които ще летят на този хеликоптер, би трябвало да създадат избрани часове на него. Така че от идващия ден тези процедури ще стартират да работят и хеликоптерът ще стартира да извършва нужните полети.

Общата численост на хеликоптерите по този план ще бъде 8, уточни министърът. По думите му през 2024 година България ще придобие 3 от тях - един в края на януари, втори в края на юни и третият - през декември. През 2025 и 2026 година ще дойдат и останалите, добави той.

Застраховката за тази година е обезпечена, разгласи също Гвоздейков. В момента се работи по обезпечаване на застраховка за 2-рия хеликоптер.

" Организирали сме развой по основаване на краткотрайни оперативни бази ", сподели той. И посочи, че първата, която е на територията на София, към този момент е оборудвана и разполага с всички съставни елементи. Долна Митрополия ще приюти втория хеликоптер, а третият ще отиде в Сливен. Утре ще открием летателната площадка на болница " Св. Анна ", добави транспортният министър.

По думите му процесът върви в положителни темпове. Той увери, че закъснение няма да има.

Георги Гвоздейков отговори и на рецензиите към този план.

" Спешната здравна помощ в България е извънредно рискова, когато некомпетентни хора приказват неистини. Говорейки по тази тематика с явно недоумение, рискуваме да внесем суматоха в обществото ", предизвести той. Според него това са безусловно погрешни неща, които целят да основат безпорядък и напрежение. България има потребност този план да стане час по-скоро и да стартира да работи дейно, безапелационен бе той.

БДЖ

" Поръчките са с голям финансов запас и интерес. Няма нищо проблематично в самия развой ", увери в изявление за предаването " Неделя 150 " Георги Гвоздейков.

" До края на януари - началното на февруари по тази поръчка ще бъде определен реализатор. В понеделник пускаме още веднъж поръчката за доставка на 35-те мотрисни влака. Коригирахме спецификациите, защото явно залагайки по-рестриктивни условия, по този метод явно затрудняваме изпълнителите. Опростили сме всички условията и спецификации ".

Той не вижда причина да се приказва, че нещо е провалено. Всичко е в границите на естественото, безапелационен е министърът и добави, че се употребява всяка алтернатива, с цел да се стигне до финала и подписване на контракт за доставка на тези влакове.

" Нека обществото да бъде умерено. Ние ще си свършим работата и ще създадем всичко по силите си тези пари по Плана за възобновяване и резистентност да бъдат усвоени и българското общество да получи чаканата рационализация в жп превоза ".

Според него няма заплаха да загубим пари по тези процедури. Става въпрос за намиране на решения на съответните проблеми до реализиране на крайната цел - приемане на всички декларирани влакове, изясни Гвоздейков.

Според него все още БДЖ се оправя съвършено. БДЖ има голям късмет да бъде идващият железопътен транспортьор, счита той. И призна, че скоро във трен не е пътувал, само че уточни, че знае какво е положението.

" Тази седмица ще излезем с доста добра вест, която касае старта на модернизацията на жп превоза. Ще обявим взаимен план с европейска страна, което ще даде късмет за развиването на жп превоза в малко по-добра светлина и вярна посока ".

На полигона

Транспортният министър изясни и предлагането си за връщане на образованието на полигон в автошколите.

" Не става въпрос за връщането на полигона от преди 30 години. Тук става въпрос за основаване на уреди, които могат да симулират рискови обстановки. И всеки един лидер, попадайки в такава обстановка, да придобие първичните умения и привички да може да реагира и да излезе от тази обстановка ".

По думите му дебатът е отворен. Но:

" Тези полигони и образования са използвани в Европа. Аз не съм разкрил топлата вода ".

" Български пощи "

" " Български пощи " би трябвало да гледат малко по бизнес насочено. Трябва да намерят самата бизнес ниша ", разяснява Георги Гвоздейков. По думите му резултатите демонстрират, че за 2023 година са стопили отговорностите с 40%. Важното обаче е по какъв начин оттук насетне да работим в тази посока и да сътворяваме нови услуги, които да са конкурентни, акцентира той.

" Не се връщам обратно, да диря аргументите. Моята задача е по какъв начин да предотвратим процесите, които водят към загуби, и да създадем условия за повишение на резултатите и продуктивността ".

Шенген

Гвоздейков има вяра, че при започване на 2025 година България ще бъде призната в Шенген и по суша.

" Нека да бъдем задружни и обединени от това и да поставим най-много старания всички ", прикани той.

Снегът не ни изненада

Относно ситуацията в страната след вчерашния снеговалеж, транспортният министър акцентира, че железопътната инфраструктура е почистена и всичко се движи в границите на зимни условия. " Зима е, ситуацията е естествена ", сподели той.

Ротацията

Екипът на МТС се оправя по този начин, че да реализира всички поети задължения в управническата стратегия, заявява транспортният министър. Изборът дали ще бъда министър по-нататък не е мой, означи той. По думите му това не е въпрос, който може да го разколебае да си прави работата.

" Ние ще работим до последно с високи темпове, с цел да осъществим нашите цели ", увери Геогри Гвоздейков пред БНР.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР