На 31-ви януари 2020 г. в 23 ч. (01 ч.

...
На 31-ви януари 2020 г. в 23 ч. (01 ч.
Коментари Харесай

МВнР със съвети към българите за Брекзит

На 31-ви януари 2020 година в 23 ч. (01 ч. на 1-ви февруари, българско време) Англия напусна Европейския съюз. Въпреки това връзките на страните от Европейски Съюз с Англия няма да бъдат нарушени. Това се споделя в известие на Министерството на външните работи, което популяризира препоръки към българите, свързани с Брекзит.

Преходният интервал

На 1 февруари 2020 година стартира така наречен временен интервал, по време на който би трябвало да бъдат контрактувани наличието и параметрите на бъдещите връзки с Лондон. Той би трябвало да завърши на 31-ви декември 2020 година, само че може да бъде продължен с до две години, в случай че за това има общо единодушие сред Европейски Съюз и Англия.

Пътуване до Обединеното кралство

Правилата за пътешестване остават непроменени в границите на преходния интервал. Гражданите на Европейски Съюз ще могат да влизат във Англия с персонална карта или със чуждестранен паспорт.

Съветваме сънародниците ни да се снабдят с интернационален паспорт с биометрични данни, в случай че възнамеряват пътешестване до Обединеното кралство след 1-ви януари 2021 година, защото тогава разпоредбите могат да бъдат изменени.

Срокове за подаване на документи за статут на уседналост във Англия

Срокът за подаване на документи за статут на уседналост във Англия е до 30-и юни 2021 година Според последната публична статистика на Министерство на вътрешните работи на Англия общият брой на подадените заявки от български жители за приемане на статут на уседналост/временен статут на уседналост е 139 000. България е преди всичко по брой кандидатствали по схемата по отношение на размера на българската общественост в Обединеното кралство.

България зае тези предни позиции още в самото начало на процеса, с помощта на интензивна разяснителна акция, осъществена от Министерство на външните работи и посолството на България в Лондон от края на 2018 година и през цялата 2019 година Мисията ни организира срещи в над 30 града в Обединеното кралство, като поддържаше непрестанен контакт с жителите и им оказваше подпомагане.

Трудови контракти

До края на преходния интервал няма да има промени в правата на българските жители във Англия, както и на английските жители у нас. Условията и разпоредбите за работа, търговия, бизнес, образование, туризъм и други до неговия край остават непроменени.

Европейските здравни карти

Европейските здравни карти ще продължат да бъдат годни до края на преходния интервал.

Роуминг

Действащата сега скица, позната като „ Roam like at home ”, може да продължи да бъде прилагана единствено в случай че има подписани съглашения сред българските и английските мобилни оператори.

Банкиране с българска банкова карта

В рамките на преходния интервал разпоредбите за банкиране ще останат както до момента. Въпроси, свързани с разнообразни такси, могат да бъдат задавани към съответната банка, защото изискванията за изтегляне могат да се разграничават според от подписания контракт. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР