На 31 октомври 2022 г. в навечерието на Деня на

...
На 31 октомври 2022 г. в навечерието на Деня на
Коментари Харесай

РИМ-Плевен представя официално най-новите си издания

На 31 октомври 2022 година в навечерието на Деня на националните будители, Регионален исторически музей – Плевен ще показа на плевенската общност издателската си активност през годината. Специални посетители на събитието ще бъдат проф. д. и. н Вера Бонева, доцент доктор Стоян Николов и майор Дочо Николов.

Една от трите книги, които ще бъдат показани е „ 4-ти Пехотен плевенски на Негово величество полк в европейската война (1915 – 1918) “ с създател полк. Георги Панев – военен пълководец на полка в годините на Първата международна война. В книгата е проследен в детайли бойния път на полка от напускането на казармите в гр. Плевен през 1915 година до окончателното привършване на войната през 1918 година

Сборник „ Мизия от древността до през днешния ден “, том 3 е второто издание, което ще бъде показано.

Поместените публикации в книгата се облягат на богати археологически, документални и авхивни свидетелства, които обрисуват значими и неразработени направления за предишното и природата на Плевен и региона. Йордан Евлогиев, Иван Вайсов и Володя Попов преглеждат Неонеолитното населено място „ Голо бърдо “, прилагайки геология, геоморфология и 14С датиране. Володя Попов, Петя Ангелова и Павел Попов ни връщат към периодицацията на халколита в Центрлана Северна България, а Теодора Ковачева ни среща с прасторическите селища в гр. Плевен и неговия хинтерланд. Екип археолози от РИМ – Плевен подчертават върху издирването и регистрацията на археологически обекти в региона на с. Къртожабене.

По време на събитието ще бъде показана и книгата на Иван Суванджиев – „ Преходният интервал сред енеолита и бронзовата ера в България, Мизия – suplementum “, том 1

Непубликуваните познания не са познания. Тази истина ни накара да създадем допълнение (SUPPLEMENTUM) към трети том на алманах „ Мизия от древността до през днешния ден “, където да представяме непубликувани до в този момент научни разработки на български и задгранични учени в региона на историята и археологията. За том първи сме избрали една от оставените ни създаде на нашия сътрудник и другар Иван Суванджиев, напуснал ни прибързано през 2017 год. Настоящата обява преглежда казуса за Преходния интервал сред енеолита и бронзовата ера в България. Работата е от 2010 година, само че показаните в нея костатации са настоящи и през днешния ден.

Събитието ще се организира на 31 октомври 2022 година от 16:00 часа в Експозиция: „ Нова и най нова история “ в РИМ – Плевен.

Входът ще бъде свободен.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР