На 31 март (петък) срещу 1 април (събота) Регионална библиотека

...
На 31 март (петък) срещу 1 април (събота) Регионална библиотека
Коментари Харесай

Завръщане в приказките, или Десета нощ на Андерсен в библиотеката

На 31 март (петък) против 1 април (събота) Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ се включи за десети път в Нощта на Андерсен, отдадена на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. 2 април е и рождената дата на Ханс Кристиян Андерсен. Приказната нощ се провежда в над 1700 места по света, а повече от 100 000 деца и възрастни се включват в нея.

Първата Нощ на Андерсен в Европа се организира на 2 април 2000 година в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия.

В Нощта на Андерсен 2023 се включиха 16 деца от разнообразни русенски учебни заведения. Това са дейни дребни читатели, съгласно базата данни на институцията, деца - спечелили от викторини, състезания, спортни надпревари и други

Основната тематика на събитието тази година беше „ Завръщане в приказките “. Участниците бяха разграничени на Зелен и Червен тим. Водени от Злата магьосница и Злия вълшебник Румбурак, те минаха през тайнствените зали на библиотеката. Героите от приказките, които срещнаха там, бяха попаднали в сегашното след заклинанията на магьосниците и единственият късмет да се върнат назад в своите приказки беше шестнадесетте смели деца да съберат вълшебни предмети и да ги дават на Кралицата на приказките. Децата се оправиха с предизвикването, като изпълняваха занимателни задания, сложени им от героите и разрешаваха забавни загадки.

Приключенците се срещнаха със свои любимци от приказките: Малките русалки в студиото за бижута и татуировки „ Истинска обич ”, Принца и Принцесата в магазина за одеяла и възглавници „ Сладък сън “, Гретел и Пепеляшка в сладкарничка „ Захарно петле “, а също Алиса и Лудия шапкар в казино „ Дама пика “. Децата показаха откритите в игрите вълшебни предмети пред Кралицата на приказките и получиха ключа за Страната на приказките. А тук ги чакаше отрупана с лакомства маса.

 По време на вечерята децата слушаха прелестната музика, сътворена от цигулката на Стефани Панайотова, ръкопляскаха на магическото шоу на Симеон Петров и играха луди танци с ди джей Еми. След изпълнената с безредици вечер в Библиотечко участниците се подготвиха за цветни вълшебни сънища с малко познати приказки на Андерсен. Русенската библиотека е една от 21 библиотеки по света, където децата остават да нощуват и това прави тяхното премеждие още по-забавно и тайнствено.

На сутринта андерсеновите почитатели се разсъниха с йогалатеса на инструктора Деница Филева.

В организацията на Андерсеновата нощ се включиха библиотекари и доброволци. Домакините изричат своите благодарности на Емилия Димитрова – студентка в Музикалната академия, аниматорите Симеон Петров и Анелия Йорданова, цигуларката Стефани Панайотова, здравната сестра Ирена Харамбиева, която следи за здравето на децата, психолога Венета Венкова, която се погрижи за тяхното успокоение.

Тази година със „ Завръщане в приказките “ и книжката на Деница Филева „ Еднорогът Били “ беше открит и Маратонът на четенето в библиотеката. Преди това пред публицисти от русенски медии участниците споделиха усещания за приключението, запечатано в слайдшоуто „ Из претърпяното “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР