На 31 март от 19.00 часа Старозагорската опера, съвместно с

...
На 31 март от 19.00 часа Старозагорската опера, съвместно с
Коментари Харесай

„Есмералда-Парижката Света Богородица“ на Старозагорската опера – за първи път на софийска сцена

На 31 март от 19.00 часа Старозагорската опера, взаимно с Националния замък на културата, ще показа за първи път в София, на сцената на зала 1 рок операта „ Есмералда-Парижката Света Богородица ”.

Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, въодушевен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за огромен симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон.

В ролята на Есмералда феновете ще видят Михаела Филева, Борис Тасков ще е в ролята на Квазимодо, Николай Моцов ще изиграе Грeнгоар, Марин Русинов – Фроло. Участват още Богомил Спиров /Феб/, Гергана Николаева /Фльор де Лиз/, Александър Панайотов /Клопен/, оркестър, рок група, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „ Бага-Тур ”.

Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, хореограф е световноизвестният Марио Пиаца, създател на сценографията и костюмите е Денис Иванов, хормайстор Младен Станев, художественият превод е на поета Йордан Пеев.

„ Водещ е монтажният кинопринцип с внезапните и контрастни преходи, екстремалните и нагнетени подиуми, драматургично заложени и подкрепени от минимализма и лаконичността на музикалната форма, актуалния темп и метрум, произлизащи от самия концепт /модел на жанра рок опера. Хорът, който е основно настоящо лице, участва като метафора на Катедралата, на Съдбата, на Провидението и Висшия разсъдък ” – подчертава режисьорът Виолета Горчева.

„ Говорейки за „ Not ”r dame ” говорим за любовта и за гибелта. Тези две тематики, свързани с танца са постоянно дружно. В тази опера аз съм ловджия на перли. Всеки артист, всяка нота, всяко придвижване на танцьора са хореографска и музикална идея. Всеки работи и знае партията и на другия. Всеки стартира или приключва живота на другия. Това е моята философия, която дадох на заглавието. Всяко хореографско придвижване съм сложил тъй че да експресирам живота и гибелта. Когато обърнете внимание на символичните жестове на танцьорите или това, което се назовава „ мудра “, това акцентира всяка музикална нота и всеки книжовен текст. Заявявам, че трупата, с която работя „ Парижката Света Богородица “ е на доста високо равнище. Отправям своите похвали към Държавна опера Стара Загора, за това, което виждам. Всички работим в прелестна хармония … “- споделя от своя страна Марио Пиаца.

Диригентът Владимир Бошнаков прибавя: „ В НДК ще представим творбата с огромен симфоничен оркестър, рок група, огромен и дребен хор…Много съм благополучен, че имам опцията да работя с Марио Пиаца, чиято идея всички дружно ще осъществяваме по най-хубавия метод. Това, което той желае да пресъздаде с танц, ние ще създадем с музика от оркестър и глас….От мюзикъл, както и маестро Пиаца сподели, вършим опера. Тук няма текстове. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 + увертюрата всичко в границите на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, тук-там – трагична, само че доста мелодична “.

За очарователната поп певица Михаела Филева Есмералда е дебютна роля в мюзикъл. Обичаната изпълнителка ще зарадва своите многочислени софийски фенове, които ще могат да я приветстват в нейното ново артистично амплоа. „ За мен е чест, наслаждение и огромен шанс да градим облици с прелестните сътрудници. Между нас има огромна eнергия, работим с готовност и обич и съм сигурна, че този наш жар ще стигне до публиката “.

Романът “Парижката Света Богородица ” е най-известното произведение на Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. Освен многочислените екранизации по претекстове от творбата са основани балети и мюзикъли. Самият Юго считал, че може да послужи като основа за опера и написал либрето.

Когато през 1998 година мюзикълът „ Парижката Света Богородица ” е показан за първи път във френската столица, той прави подобен възторг, че след година към този момент е вписан в Книгата на Гинес поради интереса, който провокира. Продажбите му на DVD носители изпреварват тези на блокбъстъри като „ Батман “ и „ Игра на тронове “.

Билети – на касата на НДК, онлайн и в мрежата на Ивентим.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР