На 31 март България официално ще влезе в Шенген, но

...
На 31 март България официално ще влезе в Шенген, но
Коментари Харесай

Николай Рашков от СМП: Българските потребители плащат с между 15% и 18% по-скъпи стоки от западноевропейските заради изчакване по границите

На 31 март България публично ще влезе в Шенген, само че единствено по въздух и вода.

Все още няма изясненост по въпроса по кое време ще стане допустимо и прекосяването през вътрешните граници на Европейски Съюз, отбелязва в материал по тематиката БНТ и коментира какви са предстоящите загуби за бизнеса от забавянето на процеса. 

Славчо Гургулеев е шеф на едно от най-големите сдружения в Югозападна България занимаващи се с търговия на зърно. Фирмата има над 70 камиона, които съвсем всеки ден пътуват до прилежащите Гърция и Румъния. Ежедневно се постанова товарите да чакат инспекции с часове, а от време на време и с дни на граничните пунктове. А това води до загуби за всички по веригата. 

Според Гургулеев, бюрокрацията на границите сега е голяма. Документите минават на инспекция от най-малко 6, 7 институции, бавят се, което пък основава предпоставки за корупционни дейности. Предприемачът изяснява, че доставя първични материали в областта на храните, т.е. изхранва животни, които се употребяват за угояване и най-вече месодайни породи, по тази причина в случай че доставката по верига се забави някъде, ще има животни без храна. 

Забавянията по сухопътните граници поради другите документни инспекции водят и до покачване в цените на стоките, споделят от Съюза на интернационалните превозвачи. От браншовата организация изясняват, че към 95% от целия стокообмен на България минава по сухопътен път. Прост образец са по този начин наречените бързооборотни артикули, които са най-чувствителни на тематика директни разноски.

Българският консуматор заплаща с сред 15% и 18% по-скъпи артикули от западноевропейските жители единствено заради простата причина, че ние имаме изчакване по границите, уверен е от Съюза на интернационалните превозвачи. 

Николай Рашков

Сред най-потърпевшите от чакането са водачите на камиони, които чакат с часове наред, не могат да съблюдават графици и часове, а това води до закъснения. " На нас ни заплащат на километър. Когато нямаш километри, какво печели една компания? Нищо. Най-вече в България и Румъния е по този начин. ", сподели Красимир Карагьозов, водач на камион. 

Като крачка напред дефинират влизането ни в шенгенското пространство по въздух и вода от туристическия отрасъл. Туроператорът Здравка Чимева, туроператор е безапелационна, че това ще се отрази добре, тъй като всички които пътуват, без значение дали като туристи или самостоятелно проведени, не обичат да чакат на границата. " Ще бъде от безспорна изгода за пътуващите ", безапелационна е Чимева. В момента, с цел да се избегне дългото очакване по сухопътните граници, туроператорите разчитат само на положителната организация от страна на граничните управляващи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР