На 31 март 1492 г. испанският крал Фердинанд Арагонски и

...
На 31 март 1492 г. испанският крал Фердинанд Арагонски и
Коментари Харесай

31 март 1492 г. Евреите са изгонени от Испания

На 31 март 1492 година испанският крал Фердинанд Арагонски и брачната половинка му Изабела Кастилска издават указ, с който заповядват на всички свои жители с еврейски генезис да се покръстят или да изоставен страната. Те получават четири месеца, с цел да създадат едното или другото.

Данните за броя на изселилите се варират сред 250 000 и 800 000.

До приключването на крайния период дребна част от евреите се покръстват, а по-голямата напущат Испания и търсят нов живот на изток - в Италия, Централна Европа и на Балканите, или на юг - в Северна Африка. Имотите им - къщи, земи, лозя, градини, работилници, са изкупени на безценица или изоставени и след това разграбени. На евреите е неразрешено да изнасят от Испания злато, сребро или скъпоценности и те са принудени да ги разменят против облекла или добитък или да ги скрият в очакване на по-добри времена.

По време на втората половина на XV-ти век, първите еврейски бежанци са пристигнали в България от Испания. Сефарадски (Евр. Испански) евреи доближават България след I494. През 1523, известният равин Йосиф Каро, създател на Shulkhan Arukh. класическия код на еврейския закон, се открива в Никопол и основава Йешива (талмудически академия). До началото на 16-ти век в центъра на българския еврейски живот е София. През XIX век Османската империя стартира да се разпада и са основани въоръжени придвижвания за самостоятелност.

През l878, България приема по време на Берлинския конгрес гаранция за равни права на еврейската общественост. Българските евреи влизат в нова самостоятелна България като пълноправни жители. Преброяването 1880 година оповестява за еврейско население от 20 500. Българските евреи, вземат участие както в Балканските войни (1912 13) по този начин и в Първата международна война, и техния брой е надалеч по-висок като % от общото население. До 1934 година е имало 48 000 евреи в България, петдесет % от които са живели в региона на София.

Историята на спасението на българското еврейство е добре позната по целия свят. Много книги и научни изявления са написани по този въпрос. Накратко обстоятелствата са, че евреите в рамките на предвоенна България, са били избавени от депортиране в нацистките лагери на гибелта. Това е неповторим случай в Европа. За страдание спасението не включва евреите под българска власт в Тракия и Македония.

След края на войната стартира всеобща емиграция в Палестина и от 1948 година, 7000 български евреи отпътуваха за Палестина. Комунистическото държавно управление на България разрешава емиграция на евреите. Между 1948 година и 1951 година, съвсем 90% от българските евреи емигрират. Важно е да се разбере тази емиграция. Тя е стимулирана от надълбоко вкоренения обичаен сефарадски тайнствен блян за Цион.

Еврейската общественост в сегашния миг наброява към 4000 души. В София има към 2500 евреи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР