На 31 август се навършват 99 години от трагичната гибел

...
На 31 август се навършват 99 години от трагичната гибел
Коментари Харесай

99 години от гибелта на Тодор Александров

На 31 август се навършват 99 години от трагичната крах на лидера на Вътрешна македонска революционна организация Тодор Александров.


Той е роден на 4 март 1881 година в Ново село – махала на град Щип. През 1898 година на 17-годишна възраст влиза в редиците на ВМОРО, за което заслуга има шефът на Скопската гимназия Христо Матов. Известно време Тодор Александров е преподавател в поробените територии. След Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) взима ефективно присъединяване във възобновяване на Организацията и взе участие на множеството конгреси. През септември 1911 година Тодор Александров финансира от касата на ВМОРО издаването на в. „ Вардар “ с редактор Данаил Крапчев.

Цялото лято на 1912 година Тодор Александров е отпред на дребна чета, с която се движи в покрайнините на Кукуш и Солун. Непосредствено преди оповестяването на Балканската война управлява осъществяването на серия атентати в Солун и покрайнините му. По време на Междусъюзническата война Тодор Александров написа писмо до министър-председателя Иван Евстратиев Гешов и цар Фердинанд, в което се аргументира, че за ВМОРО автономията постоянно е била едно от средствата за запазването на първо място целостта на Македония предвид на бъдещето ѝ присъединяване към България.

По време на Първата международна война /1914-1918 г./ Тодор Александров е назначен като офицер за поръчки при щаба на дивизията със свободен достъп в кабинета на министър-председателя.

След войната Старио, както е именуван Тодор Александров, дружно с Александър Протогеров се заемат да възобновят работата на Организацията, само че през 1919 година са задържани. След бягството си минават в конспиративност и заемат водеща роля в делата на Вътрешна македонска революционна организация.

До 1922 година Организацията съумява да се оправи с ширещото се злодейство в Пиринска Македония, което е в подем в този дял на Македония след войната. Освен че четниците към този момент имат униформа, построяват се околийски и окръжни управления, има пунктови началници, районни чети и милиция. Вътрешна македонска революционна организация се трансформира в „ страна в страната “.

На 31 август 1924 година в Пирин планина над село Сугарево е погубен Тодор Александров дружно с охранителя му Панзо Зафиров. Дейци на Организацията вземат решение да ги погребат на това място.

Убийството му откри отзив в целия свят. Освен вестниците в България и държавни, и опозиционни, пресата в Хърватия, Румъния, Полша, Англия, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Съединени американски щати отдели място, с цел да се поклони пред паметта на този популярен човек. Ето някои от оценките за него.


На 16 септември 1924 година във в. ”Слово ” проф. Никола Милев, академик, журналист, посланик, деен активист на Вътрешна македонска революционна организация, роден в с. Мокрени, Костурско, написа:

„ Извършено е едно от великите закононарушения в българската история. Тодор Александров е погубен. Един огромен човек на нашето племе и на нашето време си отиде, последван от скръбта и сълзите на цялостен един народ. Защото целият му живот бе една непрекъсната и фанатична работа на един национален блян. Народът в Македония, емиграцията македонска, тук в България, и надалеч оттатък океана, пък и целият български народ не жалят единствено за трагичния край и за загубата на Тодор Александров, именития водач на македонското революционно придвижване... фактът, че той още при живота си триумфално влезе в региона на легендата, демонстрира какъв брой е огромно неговото място в живота на съвременниците му... ”

Енциклопедия „ Британика ” – Чикаго, Лондон, Торонто. 1944 година Том I, стр. 583-584:

„ Като юноша той взема присъединяване в комитската активност против Турция, ставайки един от най-прочутите водачи на българските групи в Македония. След като договорите, които завършиха Първата международна война, причислиха неговата родна околия към Югославия, той идва в София и стартира да провежда остарялата Вътрешна македонска революционна организация ( Вътрешна македонска революционна организация) против Югославия и Гърция. Самият Александров целеше една самостоятелна Македония със столица Солун... Александров в продължение на доста години бе некоронованият и безспорен крал на българите македонци, които го съвсем боготворяха... ”

Турският вестник „ Джумхуриет ”, представен от „ Нувел Маседониен ” на 15 X 1924 година

„ Денят в който беше направена панихидата за Т. Александров в Софийската катедрала, българската столица имаше изключително печален тип. Магазините бяха затворени и на всички порти можеше да се чете: ”Траур за Тодор Александров ”. Черни флагове се развяваха на всички места. Новината за гибелта на именития началник на Македония аргументи огромно неспокойствие в цялата страна... ”. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР