На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса

...
На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса
Коментари Харесай

Огнище на Афиканска чума при домашни свине е потвърдено в България

На 31.08.2018 година Националната референтна лаборатория удостовери зараза с вируса на африканска чума при домашни прасета, в с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна. Сигналът за нараснала заболеваемост в животновъден обект  тип „ заден двор “ e постъпил в БАБХ на 30.08.2018г., в следствие от разяснителната акция за заплахите от АЧС, подхваната от БАБХ. В засегнатия животновъден обект са отглеждани общо 7 свине за угояване, съобщи Блиц.

Незабавно взетите проби са изследвани и доказани позитивни за съществуване на вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория. Със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ се подхващат ограничения за очистване на огнището и ограничение разпространяването на болестта. Също по този начин се афишира 3-километрова защитна зона към огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Обява и 10 /10/ км. следена зона към огнищата, в която влизат обитаемоте места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна. В тези обитаеми места ще стартира броене и актуализация на данните за домашните прасета и животновъдните обекти в осведомителната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните прасета и други заразни заболявания във всички обекти с домашни прасета. В област Варна се не разрешава търговията, напредването и превоза на домашни прасета като се изключи тези, предопределени за неотложно кръвопролитие и след позволение от формален ветеринарен доктор или на такива преминаващи пренос.

Забранява се образуване на пазари и изложения на прасета и свободно пасищно развъждане на Източнобалкански прасета и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи неотложно би трябвало да бъдат затворени във фермите. Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение според член 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската активност и Наредбата за изискванията и реда за разходване на средствата за покриване на разноските, свързани с епизоотичните опасности /ДВ бр. 62 от 01.08.2006 г./. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР