На 30 юни вечерта, в столичната галерия „Сан Стефано“ ще

...
На 30 юни вечерта, в столичната галерия „Сан Стефано“ ще
Коментари Харесай

Представят книга, пренаписваща историята на българската монархия

На 30 юни вечерта, в столичната изложба „ Сан Стефано “ ще бъде показана новата книга на историка Петър Николов-Зиков, отдадена на последната средновековна българска царска династия. Луксозното издание на „ Българска история “ е с твърди корици, изключителна полиграфия и съдържа повече от 600 страници, стотици илюстрации, родословни таблици и прочие Представянето ще мине под формата на научна полемика сред историка Пламен Павлов и обществения антрополог Харалан Александров, отдадена на историческата памет на българите. За край е планувана и по чаша вино.

Доц. Петър Николов-Зиков е лекар по История и учител по Политически науки в Нов български университет. Автор на седем монографии и десетки научни публикации, през последните години той нашумя с поредност, отдадена на българската монархия, в която развенча доста от митовете, свързани със средновековната българска история, в това число – по кое време е учредена Първата българска страна. В „ Домът на Шишман “, той още веднъж предлага нов, друг взор към добре познатите ни обстоятелства от предишното, разказвайки историята за възхода и залеза на рода Шишмановци по метод, по който в никакъв случай до момента не е била разказвана.

Книгата е разграничена условно на две елементи, като във втората са прегледани родословията на множеството български възрожденски семейства, представящи се за наследници на средновековните царе. Според създателя, ориста на тези действителни или мними „ царски потомци “ са може би най-непрочетените и подценявани страници от нашето минало, криещи отговорите на доста, на пръв взор необясними загадки. Освен това в книгата е проследен и пътят на няколко задгранични аристократични семейства и обособени персони, за които също се счита, че са свързани с българските Шишмановци, като хърватските барони Шишманович-Гвозданович, съветските дворяни Савелиев-Ростиславич, австрийската графиня Анна Мария декор Мирбах и други

Началото на събитието е от 18:00 часа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР