На 30 януари църквата чества паметта на Светите Три Светители

...
На 30 януари църквата чества паметта на Светите Три Светители
Коментари Харесай

Църквата чества паметта на Светите Три Светители

На 30 януари църквата празнува паметта на Светите Три Светители – това са тримата велики отци и учители на православната религия и стълбове на богословието – Св. Василий Велики (379 г.), Св. Григорий Богослов (390 г.) и Св. Йоан Златоуст (407 г.).

Православната черква е отредила от епохи на този ден да се празнува дружно тяхната памет и по този начин да се отдава респект на просветителското им дело. Този ден са избрали за собствен празник висшите православни богословски школи - факултети и духовни академии.

Като въздава равночестна възхвала на Св. Три Светители - Василий Велики (379 г.), Григорий Богослов (390 г.) и Йоан Златоуст (407 г.), Светата Църква свидетелства, че те са равни пред нея по дарования, заслуги и святост.

Тези великани на светостта, благовестието и богословието, които Сам Бог подарил на Своята Църква в тежките дни на нейните противоеретически битки, засияли с безсмъртна светлина след своето блажено отминаване от света. Пред техните ослепителни дарования и нетленни приноси продължавал да се прекланя свещеният събор на вселенската православна общественост. Растящият екстаз на вярващите християни още от V век за мнозина се трансформирал в рисково въодушевление на неуместни желания. В Цариград през XI век се стигнало до същинско разделяне сред вярващите, които почнали да се афишират за " василиани ", " григориани " и " йоанити ".

Наложила се плодородната интервенция на самите Трима светители, които целия си живот посветили на църковното единодушие и общохристиянския мир. Те се явили във привидение на Св. Йоан Евхаитски († ок. 1095 г.), който станал митрополит на Евхаита по времето на византийския император Алекси I Комнин (1048–1118). И от вечността великите светители показали любвеобилна грижа за Църквата, която била застрашена от разстройства заради неразумната обич към тяхната памет. Те поръчали на евхаитския светител Йоан да каже в Цариградската патриаршия да се разгласи един календарен ден за общото им честване, с което да се утвърди истината за тяхното еднообразно достолепие пред Бога.

За подобен ден през 1076 година бил разгласен 30 януари. За новоустановения празник Йоан Евхаитски съставил тържествена работа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР