На 30 септември 2024 г. са връчени едномесечни писмени предизвестия

...
На 30 септември 2024 г. са връчени едномесечни писмени предизвестия
Коментари Харесай

Градски транспорт-Варна не съкращава, а пенсионира и оптимизира

На 30 септември 2024 година са връчени едномесечни писмени предупреждения за преустановяване на трудовите правни отношения на 15 чиновници в градския превоз във Варна заради добито право на пенсия за застраховател стаж и възраст.

Това се споделя в публична позиция на управлението на " Градски превоз " ЕАД в отговор на обвиняванията от страна на кмета на Варна Благомир Коцев за уволнения на чиновници без да бъде осведомена общината. На 9 октомври градоначалникът разгласи също, че стартира одит на общинската компания.

От сдружението изясняват дейностите си с провежданата политика по понижаване на разноските и усъвършенстване на работата. От Градски превоз " ЕАД показват, че по този начин се цели възстановяване успеваемостта на предоставяната услуга и облекчаване потребностите община Варна като едноличен притежател на капитала за понижаване размера на разноските за работни заплати и осигуровки в сдружението. От общинската компания показват, че тези условия са изтъквани неведнъж в последните седмици.

От управлението твърдят, че осъществените съкращения няма да застрашат успеваемостта и качеството на работа на " Градски превоз " ЕАД и на предоставяната услуга. От сдружението допълват, че съкращенията са премислени, направени са планове и работата на освободените чиновници ще бъде разпределена и поета от други служащи на " Градски превоз " ЕАД. По тази причина не се и планува назначение на нови чиновници отвън структурите на сдружението на мястото на освободените.

На 11 октомври Благомир Коцев укори сдружението, че желае да даде щатното разписание с получаваните заплати в общинската компания, които се изплащат от парите на варненци. От " Градски превоз " декларират, че въпросното разписание е изпратено по е-поща още на 30 септември 2024 година От управлението на сдружението прибавят, че ще дават още веднъж на общината щатното разписание с спомагателни уточнения и по-подробна информация, при съблюдаване нормативните условия. От общинската компания означават, че на 9 октомври 2024 година са получили заповед за осъществяване на нов одит на " Градски превоз " ЕАД със подобен на желаната информация предмет, заради което на инспекторите към този момент е обезпечен достъп до цялата информация - щатното разписание, длъжностните характерности, трудови досиета и други
 Правят одит на градския превоз във Варна
Правят одит на градския превоз във Варна

Дружеството е уволнявало чиновници, без да уведомява Общината за дейностите си

В позицията се акцентира също, че н е дават отговор на истината изказванията, че сдружението се води съзнателно към банкрут за да попадне в частни ръце. Ръководството на " Градски превоз " ЕАД твърди, че е подхванало редица ограничения за възстановяване финансово-икономическото положение на сдружението и на качеството на предоставяната услуга.

В позицията се опровергават и обвинявания от страна на общината, че новите електрическите рейсове на варненския градски превоз и зарядните станции към тях нямат гаранционно обслужване . Изтъква се, че е видно тъкмо противоположното от подписаните контракти за електробусите и зарядните станции, с които община Варна разполага в качеството си на водещ сътрудник по плана. " Именно в осъществяване на гаранционните клаузи открити в договорите за доставка на електрическите рейсове и зарядните станции към тях, зародилите в хода на употребата недостатъци на съставни елементи се отстраняват от изпълнителите - снабдители на електрическите рейсове и зарядните станции ", показват от сдружението и прецизират, че според договорите гаранцията на електрическите рейсове и на зарядните станции е 5 години.

От " Градски превоз " ЕАД декларират още, че не са възнамерявали и обмисляли обединение на автобусното и тролейбусното звено в сдружението. Отговарят и на укор, че не е задоволително съществуването на единствено една станция за зареждане на електрическите рейсове на обръщач ЖП гара. На обръщач ЖП гара няма нито една зарядна станция и в никакъв случай не е имало. Зарядни станции на обръщач ЖП гара не са предвиждани, доставяни и инсталирани ", изясняват от общинската компания.

Във връзка с изказвания в общественото пространство за липса на отопление в производствено-техническата база на тролейбусното хранилище от " Градски превоз " ЕАД осведомят, че са декларирали потребността от финансиране и включване в Плана за интегрирано развиване на Община Варна 2021-2027 (ПИРО) на план Изграждане на газопреносна мрежа и създаване на отоплителна система в ремонтно хале Тролейбуси, ТО2, пневматични системи и бояджийно в парцела на " Градски Транспорт " ЕАД - гр. Варна. В рамките на плана се плануват: създаване на газопроводно трасе по условия за закупуване на нужните материали за построяването му (изкопни действия, полагане на тръби и други); закупуване на два котела за отопление и създаване на отоплителна система (радиатори, вентилатори, тръби и други). С реализацията на плана се планува да бъдеосигурено отопление на работните места, възстановяване комфорта на работната среда и понижаване на разноските за отопление.

От " Градски превоз " ЕАД дават отговор и на упреци за възнагражденията на членовете на съвета на шефовете на сдружението, като показват, че те са избрани от Закона за обществените предприятия и Правилника за негово използване и са в размер на две минимални работни заплати за страната за член на съвета и шест минимални работни заплати за страната за изпълнителния шеф. " Нито един път през своя мандат на членовете на съвета на шефовете и на изпълнителния шеф не е начисляван дял " , безапелационни са от общинската компания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР