На 30 септември 2020 г. само няколко часа преди да

...
На 30 септември 2020 г. само няколко часа преди да
Коментари Харесай

Творци почитат паметта на дьо Траси с поетична вечер

На 30 септември 2020 година единствено няколко часа преди да настъпи Световният ден на поезията и музиката от този свят си отиде роденият в Хасково знаменит стихотворец Атанас Ванчев дьо Траси. По този мотив Регионална библиотека „ Христо Смирненски “, Гражданско съдружие „ Родопско утро “ и Студентски клуб „ Проф. доктор Асен Златаров “ провеждат лиричен рецитал с присъединяване на локални създатели под надпис „ Да се завърнеш... “. Той ще се състои на 29 септември от 17:30 часа в Читалня №1 на Република България „ Христо Смирненски “.

Атанас Ванчев дьо Траси е роден в Хасково на 3 януари 1940 година Завършва начално и гимназиално обучение в родния си град. През 1966 година приключва като отличник на випуска Софийския университет „ Св. Климент Охридски” със компетентност „ Класическа и френска филология”.

Впоследствие отпътува да живее и учи във Франция. Защитава докторска дисертация в Сорбоната на тематика „ Символиката на светлината в поезията на Пол Верлен “. Завършва Висшия институт за източни езици в Париж със компетентност „ Руски език” и Сорбоната със компетентност „ Руска филология”. Пише магистърска дисертация на съветски език „ Поэтика и метафизика в творчестве Достоевского “. Провежда филологически стажове в Съюз на съветските социалистически републики, Англия, Испания, Италия, Гърция, Швеция.

Атанас Ванчев дьо Траси е създател на 46 сборника стихотворения, книги по история и история на изкуството, една книга за деца с 500 страници. Превел е над 50 поети от България, Русия, Англия, Италия, Испания, Перу, Бразилия, Боливия, Венецуела и други. Има издадени стихосбирки на съветски, британски, испански, арабски, исландски, естонски, албански, гръцки, италиански, португалски. Говори български, френски, съветски, британски, италиански. Учил е една година и арабски език.

Той е лауреат на Френската академия на безсмъртните, постоянен член на Бразилската академия за литература, постоянен член на Българската академия на науките и изкуствата, постоянен член на Европейската академия за просвета, изкуство и литература. Той е „ лекар хонорис идея “ на Великотърновския университет „ Свети свети Кирил и Методий “ и е президент на международното придвижване на поетите Poetas del Mundo, което включва 8 000 души от целия свят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР