На 30 октомври Православната църква прославя свети крал Стефан Милутин.

...
На 30 октомври Православната църква прославя свети крал Стефан Милутин.
Коментари Харесай

Църквата почита св. крал Стефан Милутин

На 30 октомври Православната черква популяризира свети крал Стефан Милутин.

По този мотив с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Нeофит, архиерейска света Литургия в митрополитската катедрала "Св. Вмца Неделя ", където се покоят мощите на Св. Стефан Милутин. Тя ще бъде управлявана от Негово преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит. Ще бъде осъществено преобличането на светите мощи. Началото на литургията е 9.00 часа.

Свети крал Стефан Урош II Милутин e един от най-великите сръбски владетели, царувал от 1275 година цели 45 години. Той положил огромни грижи за издигането на Сръбската Църква и надминал всички свои прародители по пожертвователност към църквата и строителство на храмове (построил повече от 40 църкви). Той е бил наследник на крал Стефан Урош I (1243-1276) и на френската принцеса Елена Анжуйска. Раклата с мощите на Св. Крал (Стефан Милутин) в църквата "Св. Неделя " в София Първоначално светите му мощи били защитавани в Банския манастир "Св. Стефан " в Косово, а след Косовската борба през 1389 година били отнесени в близкото село Тренча. Около 1460 година митрополит Стефан ги отнесъл поради проблеми с турците в манастира в Горна Баня край София. По-късно светите му мощи са пренесени в София, в митрополитския храм "Св. Неделя ", именуван също "Свети Крал ", където до през днешния ден са предмет на благоговейна респект.

Св. мощи са оживели на пожари и бедствия, на набези от кърджалии и всеобщите потурчвания. Мощите оживели даже и когато комунистите взривили катедралния храм на 10 април 1925 година. През 2006 година Св. Синод на Българската Православна Църква реши да даде част от мощите на св. крал Милутин на Сръбската черква.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР