На 30 октомври, 2015 г. нощният клуб Colectiv в Букурещ

...
Коментари Харесай

Александър Нанау, режисьор: Въпросът е може ли да си почтен в политиката

На 30 октомври, 2015 година нощният клуб Colectiv в Букурещ е обзет от инцидентно зародил на сцената пожар. В пламъците умират 27 души, а 180 други са ранени.

В идващите месеци още 37 от потърпевшите умират в разнообразни лечебни заведения - не от животозастрашаващи изгаряния, а от изцяло предотвратими болнични инфекции. Румънските управляващи, които в началото отхвърлят да транспортират потърпевшите в профилирани лечебни заведения в чужбина, се оплитат в мрежа от неистини и нелепи оправдания, твърдейки обществеността, че са създали всичко по силите си за спасяването на жертвите. В резултат на това повече от 35 хиляди румънци излизат на митинг в Букурещ, който ще се трансформира в най-големия след измененията в страната през 1989 година Два дни по-късно държавното управление на социалдемократите, водено от министър-председателя Виктор Понта, пада.
Бащата на една от жертвите в пожара в " Колектив " Източник: ©Alexander Nanau Production, Samsa Film, HBO Europe
Тези и други трагични събития са документирани в " Колектив " (2019) - румънски документален филм, който след премиерата във Венеция през септември 2019 година натрупа впечатляваща фестивална биография и се трансформира в първия румънски филм, номиниран за " Оскар " тази година.

Първата половина на " Колектив " наблюдава следствията на журналиста Каталин Толонтан от спортния вестник Gazeta Sporturilor, който разнищва корупцията в румънската здравна система и осветлява незаконна скица на публични поръчки с разредени болнични дезинфектанти, довела до гибелта на десетки от потърпевшите в нощния клуб Colectiv в месеците след случая. Във втората част на кино лентата фокусът се придвижва върху Влад Войкулеску - 33-годишен идеалистично надъхан деятел, който за малко става министър на опазването на здравето, твърдо решен да отстрани корупцията в поверената му институция.

Режисьорът на " Колектив " Александър Нанау е роден през 1979 година в Букурещ, само че при започване на 90-те фамилията му емигрира в Германия. През 2004 година приключва кинорежисура в Берлин и откакто дебютира с документален филм за именития немски театрал Петър Задек, се завръща в Румъния, където снима идващия си филм " Светът съгласно Йон Б. " (2009), отличен с интернационална премия Emmy.

" Колектив " е едвам вторият документален филм в историята на оскарите след македонския " Медена земя ", номиниран по едно и също време в категориите " Най-добър чуждоезичен филм " и " Най-добър пълнометражен документален филм ". Копродукцията сред Румъния и Люксембург беше отличена с премията за най-хубав документален филм на 2020 година, връчвана от Европейската кино академия, а преди броени дни получи влиятелната премия LUX на публиката, връчвана от Европейският парламент и Европейската кино академия. Г-н Нанау, прекарали сте по-голямата част от живота си в Германия и сте се занимавали с разнообразни неща в театъра и киното там, като при започване на кариерата ви даже сте бил помощник продукция във кино лентата " Извънредни ограничения " на Ищван Сабо. Защо решихте да се върнете и да работите в Румъния?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР