На 30 ноември беше постановена едногодишна условна присъда затвор срещу

...
На 30 ноември беше постановена едногодишна условна присъда затвор срещу
Коментари Харесай

Никола Саркози е осъден на една година лишаване от свобода условно

На 30 ноември беше постановена едногодишна условна присъда затвор против Никола Саркози по делото за несъразмерни разноски по време на изгубената му президентска акция през 2012 година, съобщи Агенция Франс Прес. Това е едно от най-важните събития в натоварената правосъдна стратегия на някогашния френски президент, предава БГНЕС.

Според прокурора Никола Саркози умишлено е нарушил законовия предел за изборните разноски. " В това разсипничество нямаше нищо неизбежно “, съобщи прокурорът Бруно Ревел, „ то беше резултат от избор, изработен от претендента ".

На първа инстанция прокурорът е изискал присъда от една година отнемане от независимост, шест месеца от която са били условни, а през септември 2021 година някогашният държавен глава е наказан дефинитивно на една година отнемане от независимост, макар че наказателният съд е изискал тази присъда да бъде поправена непосредствено в домакински арест под електронно наблюдаване.

За останалите девет обвинени, които са подсъдими наново по по този начин нареченото дело " Бигмалион ", носещо на името на компанията, която е провела предизборните срещи на десния претендент, прокурорът изиска присъди сред 18 месеца и четири години отнемане от независимост, всички условни, както и санкции сред 10 000 и 30 000 евро за някои от тях.

За разлика от съподсъдимите си, някогашният президент не е упрекнат за системата от подправени фактури, създадена за да се прикрие повишаването на разноските за акцията му до съвсем 43 млн. евро, когато законовият таван е 22,5 млн. евро.

Но в решението си на първа инстанция съдът е подчертал, че някогашният държавен глава е " траял да провежда предизборни срещи, като е желал по една среща дневно, макар че е бил документално предизвестен за риска от превишаване на законовия предел, а по-късно и за действителното превишаване. "

Никола Саркози, както и по време на първия развой, " пламенно отхвърли всякаква наказателна отговорност ", като осъди " басните " и " лъжите ". Той отхвърля акцията му да е " излязла отвън надзор ".

Никола Саркози е изправен пред спомагателни правни проблеми, откакто през май беше наказан на три години отнемане от независимост, в това число една година затвор, по дело, обвързвано с подслушване - решение, което той апелира пред Върховния съд на Франция.

През 2025 година той ще се яви пред съда по съмнение за либийско финансиране на президентската му акция през 2007 година В началото на октомври му беше повдигнато обвиняване и по отношение на отдръпването на изказванията, направени от медиатора Зиад Такеддин.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР