На 30 ноември Българската православна църква чества паметта на Светия

...
На 30 ноември Българската православна църква чества паметта на Светия
Коментари Харесай

Андрей черпи днес

На 30 ноември Българската православна черква празнува паметта на Светия деятел Андрей Първозвани. В българския национален календар този празник е прочут под разнообразни имена (Андрѐювден, Андрѐя, Ендрѝн, Едрѐй, Ъдрѐй, Дрѐйовден, Едрѐвдън, Мѐчкинден) за другите краища на България. Свети Андрей е първи от 12-те апостоли. Той е брат на Свети Петър. Точно той е апостолът, който първи стартира да проповядва по българските земи. И през днешния ден констанополоските патриарси считат себе си за негови директни наследници. Свети Андрей умира като страдалец през 6-а година от новата епоха.

Вярва се, че от този ден денят стартира да пораства („ наедрява “) колкото едно просено (царевично, грахово и др.) зърно, с което е обвързвана обредната процедура в навечерието на този празник да се варят в ново гърне разнообразни зърна - жито, грах, царевица, фасул, леща и други, с цел да наедряват. От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава „ високи “ (добри) посеви, а останалото се изяжда. От него се дава и на домашните животни и кокошките. Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи. По българското Черноморие той е уважаван наедно със свети Никола като заповедник на бурите, а в Югозападна България съществува вярване, че свети Андрей е татко на свети Никола.

В Северна България на този ден честват в чест на мечките, като се има вяра, че свети Андрей е техен стопанин. Според националното поверие светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята. По тази причина от свареното вариво (най-често царевица) се хвърля в комина с думите: „ На ти, мечко, варен мамул, да не ядеш суровия и да не ядеш индивидите и стоката! “. Още се счита, че мечката е основната част от празника.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР