На 30 март 2022 г. Европейската комисия прие Стратегията на

...
На 30 март 2022 г. Европейската комисия прие Стратегията на
Коментари Харесай

Приета е Стратегия за рециклиране и повторна употреба на текстила

На 30 март 2022 година Европейската комисия одобри Стратегията на Европейски Съюз за текстил, която обгръща разнообразни типове текстил като облекла, килими, тапицерии, завеси и други сходни произведения. Фокусът в нея ще бъде върху повторната приложимост на облеклата и вложение на текстилни нишки, получени от преработване на текстил. Производителите на облекла ще би трябвало да понижат броя на сбирките, които пускат годишно. Така ще се задейства механизъм за оправянето с бързата мода.

Ще се забрани унищожаването на непродадени облекла. Унищожаването им е загуба на стойност и запаси и Комисията ще предприеме ограничения за запазването на тези запаси. Въвежда се екомаркировка за текстил и обувки. Целта е да се преразгледат критериите за екомаркировка на Европейски Съюз за текстил и обувки, посредством които потребителите елементарно и по различим и благонадежден метод да вършат избор на екологични текстилни артикули.

Ще бъде наложително основаването на организации по оползотворяване на текстил. Според ЕК, системите на организациите по оползотворяване са се оказали ефикасни за възстановяване на разделното събиране на отпадъците и последващото им ръководство според екологичното законодателство, и за това страните членки ще би трябвало да ги приложат и за текстила.

Тези действия са основни и ще бъдат задвижени на равнище Европейски съюз в оптимално къси периоди, като задачата е страните от Европейски Съюз да реализират високи равнища на разделно събиране на текстилни боклуци до 2025 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР