На 30 август 2022 година, един от най-великите инвеститори на

...
На 30 август 2022 година, един от най-великите инвеститори на
Коментари Харесай

Най-известните съвети на Бъфет, който навърши 92

На 30 август 2022 година, един от най-великите вложители на нашето време - Уорън Бъфет, навърши 92 години. Това дава мотив да се обърнем към някои от най-известните му цитати, от които да почерпим мъдрост, в тази сложна за фондовите пазари конюнктура.

Всъщност, идеалната капиталова кариера на Бъфет, го направи един от най-богатите хора в света с чиста стойност от $99,3 милиарда, съгласно Forbes.

" Не е нужно да сте прави за хиляди и хиляди и хиляди компании, би трябвало да сте прави единствено за няколко ", е едно от фамозните изявление на Уорън Бъфет, които идват да припомнят на вложителите, че не могат да са безгрешни, а и това не е нужно, с цел да са сполучливи на фондовите пазари.

Самият Бъфет доста постоянно си е признавал грешките, които е допускал, през десетилетията на дългата му капиталова кариера.

Успешното вложение е освен това от пазаруване на спечелили. Става въпрос и за дисциплината да продавате позиции с смяна на информацията и смирението да знаете по кое време сте създали неточност.

" Всичко, което вложителите би трябвало да създадат е да купят част от Америка и по-късно в никакъв случай да не слушат хора, като мен, или да четат вестници, или да вършат някакви други неща със закупените акции. Хората си мислят, че тъй като могат да търгуват, те би трябвало да търгуват.

Ако купите обаче плантация, къща, или апартамент, не можете да очаквате да го препродадете на следващия ден. И също по този начин сте наясно с огромните разноски свързани с сходни покупко-продажби. А тук получавате нещо, обвързвано с опция за доста огромна ликвидност, освен това незабавна.

Можете да купувате, или продавате добитите активи, освен това против доста ниски такси и комисиони (пенита), спрямо останалите капиталови други възможности. И по този начин, откакто вложителите имат достъп до тези благоприятни условия - да се местят доста елементарно сред разнообразни видове активи, те се местят. А да се местят, не е изключително мъдро капиталово решение ", разяснява Бъфет пред основния редактор на финансовото издание.

В един клип, който обикаля интернет, е едно изявление от 1985 година, когато Бъфет е запитан за най-важното качество, което може да има един вложител.

" Това е темпераментно качество, а не интелектуално качество. Не се нуждаете от доста IQ в този бизнес... не е нужно да можете да играете тримерен шах " сподели той.
 Защо Бъфет не влага в биткойни
Защо Бъфет не влага в биткойни

Как разсъждава именитият вложител по въпроса - къде да се влага

" Имате потребност от постоянна персона. Имате потребност от характер, който нито да извлича огромно наслаждение от това да бъдете с тълпата или против тълпата. Това не е бизнес, в който вършиме анкети; това е бизнес, в който мислите ", прибавя той.

А ето и една друга известна линия на мислене на Бъфет, която той неведнъж е употребявал през годините:

" Не можете да сключите добра договорка с неприятен човек. Просто го не помни. " Това значително отразява усещането му и за мениджмънта на фирмите, в които влага, фактор, критичане за взимане на капиталово решение.

Бъфет също сподели, че цени времето пред парите:

" Парите нямат никаква изгода за мен. Времето има изгода за мен. "

Говорейки за дарове за рожден ден, Бъфет възнамерява да раздаде 99% от благосъстоянието си за филантропични дела. А през 2021 година Бъфет разгласи, че към този момент е раздал $41 милиарда на Фондация Гейтс и четири други фондации, ръководени от членове на фамилията на Бъфет. А ето и шест обобщаващи капиталови съвета от Бъфет, подбрани от профилирания уебсайт за персонални финанси GOBankingRates

1. Никога не губете пари

" Правило №1 е в никакъв случай да не се губят пари, а предписание № 2: Никога не забравяйте предписание номер 1 ", постоянно обича да сподели Бъфет. Без подозрение, този съвет наподобява елементарен - никой не би желал да губи пари и концепцията е доста добра.

Ако погледнем обаче по-широко на този съвет, като се изключи че е доста умен и предлага да се заобикалят опасности на всички места където е допустимо, той поучава още, че с цел да бъде човек сполучлив и благополучен, не би трябвало да рискува и да купува нещо, единствено тъй като е харесано на витрината, даже и неговата стойност да е в съответствие хиляда към едно във ваша изгода.

Следвайки това правила, самият Бъфет неведнъж се е въздържал от доста рискови вложения в продължение на доста години и естествено е пропущал доста благоприятни условия, които са могли да му донесат огромна изгода, като да вземем за пример технологиите. Залагайки на несъмнено, след задълбочено изследване и след създаване на тактика за отбягване на ненужни опасности, това му е разрешило да натрупа голямо благосъстояние. 

2. Търсете висока облага евтино

" Цената е това, което ти заплащат, а облага е това, което получаваш ", написал преди време Бъфет до акционерите на Berkshire Hathaway. Можете да загубите пари (и да нарушите предписание № 1), в случай че сте платили висока цена за нещо, което ще ви донесе ниски приходи. Това съгласно Бъфет може да се случи, в случай че влезете в непремерен дълг, като вземете кредитна карта да вземем за пример, защото в допълнение към цената на покупката ще би трябвало да плащате и висока рента по картата.

Това може да се случи и когато си купите нещо, без значение какво - акции на фондовата борса или неподвижен парцел - в миг, когато всички купуват и пазарните цени са прекомерно високи. Позицията на Бъфет е в противоположна посока: " Няма значение дали са чорапи или активи, на мен ми харесва да закупувам качествени артикули, когато пазарът е в спад. " Това също е доста рационален метод.
 Да станеш Уорън Бъфет: 9 негови съвета могат да оказват помощ на всеки да пести пари
Да станеш Уорън Бъфет: 9 негови съвета могат да оказват помощ на всеки да пести пари

" Не спестявайте това, което е останало след харчене, а харчете това, което е останало след икономисване ".

3. Формирайте в себе си верни финансови привички

" Често се държим по този начин както сме привикнали - споделя Бъфет в една своя тирада пред студентите, - и доста се оправдават, че това е доста дребен, нищожен табиет от който не могат да се отърват, до момента в който не ги докара до финансова съсипия. " Според милиардера, всеки има привички, които харесва да нарушава и привички, които харесва да следва и да не ги трансформира. " Затова най-важният табиет е да се пестят пари ", показва Бъфет, - а най-голямата неточност е да не се пестят пари. "

Помислете по какъв начин да извършите по този начин, че да икономисвате даже от непрекъснатите автоматизирани заплащания на сметки, тъй че да не давате непотребни пари за такси. Това ще ви помогне да образувате табиет да пестите пари за всичко по най-безболезнен и елементарен метод.

4. Винаги би трябвало да има доста пари в наличност

Бъфет постоянно е казвал, че Berkshire Hathaway постоянно е разполагал с най-малко $20 милиарда, само че нормално наличната сума е доста по-голяма и която постоянно може доста бързо да се употребява при нужда.

И още веднъж това е тактика за отбягване на риска, защото парите е можело да бъдат вложени в нещо и когато са били нужни, да липсват. По думите на Бъфет обаче, това е тактиката на неговата компанията, която го защищити по време на финансовата рецесия след 2008 година, когато доста други компании бяха на ръба на колапса.

Разбира се, вие нямате $20 милиарда, които да скриете под дюшека, само че може да заделите избрана сума от парите си, които да държите в брой или по депозитни сметки. Това е изключително значимо, в случай че сте бизнесмен и не разполагате с непрекъснат приход.

5. Инвестирайте в себе си

Бъфет постоянно споделя, че би трябвало да се влага в себе си с всички вероятни средства - от грижа за тялото и здравето, до търсене и намиране на работа, която ви харесва, и най-важното - непрекъснато да се образовате.

" Всичко, което вършиме, би трябвало да е да подобрите уменията си и да извършите себе си по-ценен, с цел да се увеличи вашата цена ", споделя той в изявление. Според него, тези вложения ще се върнат десетократно, за разлика от други активи, в които не инвестирате, като качества и привички, които не желаете да измененията.

Това значи да организирате курсове за повишение на квалификацията, други типове образования, да организирате личен бизнес или даже някои доброволчески задачи от които може да придобиете нови умения, които са ви липсвали, само че ще ви бъдат нужни в бъдеще. Всичко, което ви прави по-умни, ви пари и по-богати.

6. Поставяйте си дълготрайни цели

" Грешката, която множеството хора вършат, е да се опитат да се възползва от повишаващите се цени или да се стремят да получат бързи пари за малко време ", споделя Бъфет.
 Бъфет подарява $4 милиарда за щедрост
Бъфет подарява $4 милиарда за щедрост

11 милиона акции ще отидат на фондация Бил и Мелинда Гейтс
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР