На 3 юни почитаме паметта на свети мъченик Лукилиан и

...
На 3 юни почитаме паметта на свети мъченик Лукилиан и
Коментари Харесай

Кои светци почитаме днес?

Н а 3 юни почитаме паметта на свети страдалец Лукилиан и на другите с него, както и на преподобния Атанасий Чудотворец.

Христос е споделил: " Невъзможното за индивидите е допустимо за Бог ". Наистина, кой би очаквал човек, прекарал съвсем целия си живот в езичество, на което е бил и духовник, да стане християнин? И въпреки всичко! Това се случило със остарелия езически духовник Лукилиан, който живял по времето на император Аврелиан.

Когато Лукилиан за първи път чул християнска проповед в родния си град Никомидия (днес Измит, Турция), божествената берекет произвела дълбока смяна в него.

Неговите езически вярвания, от десетилетия вкоренени в душата му, се сринали като хартиени кули. Старческите му очи се отворили и с младежка мощ той оповестил вярата си в Христос. Дори се опитал с проповедта си да докара други души при Него.

Но по това време почнало следващото гонение на християните и Лукилиан бил хванат и затворен, с цел да бъде съден за непочитане на държавните езически божества.

В пандиза Лукилиан намерил четирима млади християни - Клавдий, Ипатий, Павел и Дионисий, които скоро били наказани на гибел и обезглавени. А свети Лукилиан бил наказан на кръстна гибел. Не по-лека била участта на младата християнка Павла, която погребала тялото на свети Лукилиан, само че по-късно и тя била хваната, измъчвана грубо и най-после обезглавена. Всички те потърпевши в 270 година

Свети Атанасий бил родом от област Памфилия, Югозападна Мала Азия, и живял през IX-X век.

Когато станал пълновръстен, той почувствал потребност да се научи на нравствен живот. Отишъл в един манастир в тези места. След години на подготовка бил ръкоположен за духовник и служел в храма, а също ловко преписвал свещени текстове от Библията и от отците на Църквата.

Бог му дал и плодородни сили да лекува заболявания на тялото и на духа. Неговите молебствия давали здраве на мнозина, по тази причина хора от всякакви места идвали при него, с цел да се помоли и да ги изцери. Упокоил се в мир в дълбока напреднала възраст.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР