На 3-ти март не пуснах нито една телевизия или радио,

...
На 3-ти март не пуснах нито една телевизия или радио,
Коментари Харесай

Нешка Робева смрази всички с думите си: Останахме си рая-зла, завистлива!

На 3-ти март не пуснах нито една телевизия или радио, тъй като знаех какво ще се излее от екрана в деня, който би трябвало да назовем „ Ден на благодарността “. Защото с помощта на Руската империя, нейните войни и „ шъпата наши спартанци “, създадохме страна.

Но си останахме парадайса – зла, завистлива и неблагодарна. Роби, „ мърша “, както дядо Славейков ни изруга.
Това написа в своя Facebook профил Нешка Робева по-рано през днешния ден. Публикуваме текста без редакторска интервенция в този момент: 

„ Без персони няма нация, господин директоре!

Не, през вчерашния ден на 3 март, не отворих нито една телевизия или радио, тъй като знаех, какво ще се излее от екрана в деня, който би трябвало да назовем „ Ден на благодарността “, тъй като с помощта на Руската империя, нейните войни и „ шъпата наши спартанци “, създадохме страна! Но си останахме парадайса – зла, завистлива и неблагодарна… Роби, „ мърша “, както дядо Славейков ни изруга…

Спестих си медии, само че отворих интернет и незабавно пред очите ми лъсна некролога на по този начин наричания към момента Народен спектакъл.

Брифинг/каква красива българска дума/ на шефа, уволнил дисциплинарно, не какъв да е, а Александър Морфов?!

Гледах и слушах, безусловно онемяла, монолога на един, еднообразно некадърен сценарист, драматург, режисьор и актьор, само че в подмяна на това надарен и изпечен админ и клеветник. Мелодрамата, която разиграваше пред камерата и публицистите, беше почти на равнището на „ Не пердах се, Марийо, ножът е дръвен… “,

Как нито един от невидимите публицисти не реагира, когато той искрено изложи есенцията на четиригодишната си стратегия – “ Личностите в Националния спектакъл не значат нищо! Националният спектакъл – значи “?! Да, значи. Каквато нацията – подобен и театъра.

Никой не реагира, когато надареният екзекутор, умело избегна въпроса, по какъв начин е дефинирано уволнението на един извънреден режисьор? Никой! Мълчание… Мълчаха и на мръснишките подмятания, че Морфов, поставял пиеси в Русия? И по какъв начин един не се осмели да каже, че за България това е горделивост! Мълчаха и когато шефът на няколко пъти обясняваше, че ние би трябвало да изберем верния път – там на запад… Че би трябвало да се самоизтръгнем от източната си, балканска ценностна система, тъй като друга е вярната посока – на запад! Към залеза на българската култура… Мълчаха и, когато обясняваше и то неведнъж, по какъв начин най-важното и най-голямото му постижение било, че докарал пари… Милион и нещо!! Това била задачата му.

Пари против персони? И мисъл за дребния човек, за достолепието му, за правата му, за равенството и свободата, /мисля, че пропусна единствено братството/. Проля сълзица и за надарените млади бармани, които били режисьори?! Оплака ги и им даде обещание да отвори необятно вратите на театъра за тях, тъй като могат и би трябвало да заместят Александър Морфов???

Ах, да, Ал. Морфоф е дисциплинарно уволнен. Отсъствал от кабинета си? Предупредили го /администраторът знае всички хватки за това, по какъв начин се уволнява непокорните! Дори ни заяви обществената загадка, по какъв начин и в други области и специалности, в България се уволняват изявените непокорници…

И въпреки всичко, откакто се разгласи и за режисьор, тоест може да съвмести двете длъжности, някой би трябвало да го попита, по какъв начин и какво, за Бога, твори от кабинета си? Въпреки, че и за слепия е ясно.

Никой не реагира. Никой от бедните ни, само че вярно насочени и съобразителни публицисти, не зададе неуместния въпрос, „ А какво става с Народния – български спектакъл, господин директоре, когато се хвалите с финансовите си постижения? Каква част от данъкоплатците, които както самичък казвате, че ви устоят, могат да си разрешат 400лв. за билет? Какво става с анулираните от Вас училищен спектакли? А с пониженията за пенсионерите? О, да – има няколко билета и за тях… Не е ли по-добре, вместо да слагате портрета на Вазов на мястото, където е седял и да го карате да се обръща в гроба с идиотщините си, да разкриете другата си дълбока мисъл – промяна на името. Удобно, в крайник с политиката.. Защото нали Той – Ив. Вазов, написа „ О здравствуй ти Русиьо, мощна, светът трепа от твоя глас… “ Сигурна съм, че ще измислите и повода.

Поне един път имайте смелостта да кажете истината, а тя е, че превръщате Българския Народен Театър в западен-елитарен, наличен за малко на брой сноби и новобогаташи, за които е все едно дали ще се снимат в Занзибар или в театъра, държейки билета си…! За 400лв… Това е истината, това е пътят, това е посоката подадена Ви от тези, против, които Ал. Морфов реагира…

И дано не приказваме за това по какъв начин управлявахте Плевенския спектакъл. И за сметка на какво печелехте. Найден Тодоров – тогава диригент, в този момент министър, би трябвало да помни.

А в този момент няколко думи за Личностите.

Те – Личностите, са неразбираеми за такива, като Вас. Те не са и не могат да бъдат равни – освен с Вас, само че и с никой различен! Те са разнообразни. Неуправляеми. Неразбираеми. Недисциплинирани. Конфликтни… Понякога и даже постоянно, правят дивотии, само че основават шедьоври… Шедьоври, господин директоре. Защото у тях бушуват сили, от време на време демони, които оплождат гения им… Защото са Личности, надарени от Бога!

На Вас бе дадена голямата привилегия – не да ги разбирате, само че да ги пазите и да ги запазите, което не оценихте. Примери в международното изкуство – колкото желаете.. Задачата се оказа тежка – не по растежа Ви.

За страдание, у такива, като Вас, Личности от калибъра на Ал. Морфов, могат да провокират единствено дълбока злоба, нерядко злоба и предпочитание, употребявайки дадената Ви власт, да ги унищожите… Ако не съумеете – най-малко да ги унижите, обявявайки на висок глас „ големите “ им заплати… /11продадени билета – това е заплатата на Ал. Морфов/… Да подхвърлите за хонорарите… Авторските му права… Договорите..

О, да, от страна на публицистите имаше откровени възклицания за това, че една режисура се прави 8 месеца?! Двеста хиляди лв.?! Оооо. А какъв брой съгласно Вас, г-да публицисти? За ден – два? Със 100 – 200лв?

Представената мелодрама бе обидна за всички. Беше нечистоплътна, унизителна… Гнусна.

Ако добре сте ме схванал, господин кир Михалаки, за който парите са над всичко! Защото аз и освен, Ви разбрах.

Като ревнив последовател на неолибералните европейски джендър въжделения, мечтаете за едно – „ еднакъв “ свят! Свят – плато. Без върхове. Без Родина, обичаи, национална просвета, още по-малко изкуство, без полове… Без славянство и православие… Затова и изкуството, за което мечтаете, би трябвало да е безполово – изродено и скопено, като идеолозите си… Нали това желаете? Ще рушите монументи, ще отваряте за бездарници подиуми, ще мачкате и отричате всичко стойностно, само че ще го вършиме по остарелия изпитан метод.

„ Под слънцето – нищо ново “.

Ще си купите доносници, ще станете лоялен чиновник на Полицията на мисълта и Министерството на истината. Със примамка ще преследвате и размазвате с чипика си всеки кълн на характерността и таланта…

Ще го постигнете!…

За мен ще бъде чест да запишете името ми измежду протестиращите, тъй като Александър Морфов би трябвало да бъде непокътнат за Българския Народен Театър. За България.

Писах доста. Писах яростно. Казах прекомерно малко…

Утре ще продължа. За Личностите, безличията и България “.
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР