На 3-ти март НЧ Хр. Ботев“ с. Долни Вит и

...
На 3-ти март НЧ Хр. Ботев“ с. Долни Вит и
Коментари Харесай

Вечер на народното творчество и националната носия в село Долни Вит/СНИМКИ/

На 3-ти март НЧ „ Хр. Ботев “ с. Долни Вит и Кметство с. Долни Вит означиха Националния празник с пъстра Вечер на националното творчество и националната носия.



Събитието събра дребни и огромни в салона на читалището за втора поредна година и даде сериозна поръчка да се трансформира в обичана традиция. Стъкмени в достоверни носии, участници и аудитория се забавляваха с богатата фолклорна стратегия на читалището, ТС „ Дунаря “ с. Долни Вит и ТС „ Хоп, троп “ с. Изгрев, ВГ „ Дунав “ при ПК с. Сомовит, артистите от гр. Гулянци - Емил Младенов и Бисерка Венкова.



Програмата стартира с пресъздаване на обичая Лазаруване и роман за пролетните празници и продължи с вити хора и кръшни ръченици.



Местния краевед Десислава Михайлова описа за обичая понуда и старите обреди свързани с него. Програмата приключи с ревю на достоверни носии, защитавани повече от 100 години и излъчени от потомство на потомство като реликва. Жури отличи и награди най-впечатляващите.

Организаторите наградиха най-малкия и най-възрастния участник в празника. Вечерта продължи с доста въодушевление и музика.



„ В тази празнична вечер събираме българския дух, вековните обичаи и хубостта на българското национално творчество и ги предаваме на поколенията след нас. “ – споделя секретарят на читалището в Долни Вит Галя Иванова и добавя: „ Като виждам какъв брой младежи и деца се включиха, имам вяра че този наш празник ще се трансформира в традиция “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР