На 3-ти февруари, денслед Сретение Господне, който се отбелязва на

...
На 3-ти февруари, денслед Сретение Господне, който се отбелязва на
Коментари Харесай

Църквата почита Св. Симеон Богоприимец и Анна пророчица

На 3-ти февруари, денслед Сретение Господне, който се отбелязва на 2-ри февруари Православната църквачества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна.

Преданието споделя, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 година пр.Хр.) назначил.
На свети Симеона се паднало да преведе книгата на оракул Исаия, когато стигнал до глава 7 стих 14, решил, че в еврейския текст има неточност, като е казано: " Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил ".

Посегнал да поправи думата Девица, само че ангел Господен спрял ръката му: " Писаното е тъкмо, по тази причина нищо не поправяй! Ти няма да умреш, до момента в който не видиш с очите си осъществяването на тия думи ".

Според протоевангелието на Йаков Симеон станал свещенник в Йерусалимския храм след убийството в него на Захарий, татко на Йоан Кръстител. След три дни жреците почнали да се поучават, кого да слагат вместо него, и жребият се паднал на Симеон. Това му е било намерено от Светия Дух, че той няма да почине, до момента в който не види Христа живия.

На 3 февруари имен ден честват Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР