На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син,

...
На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син,
Коментари Харесай

Любомир Денев-син дирижира творба на баща си в зала България“

На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син, с който ще показват Концерт за ударни от татко му - композитора Любомир Денев. Концертът за ударни и оркестър е написан в Норвегия през 1986.

Премиерата и студийният запис за Националното радио са осъществени под диригентството на композитора със солистите от отбор „ Полиритмия “ Антонин Бржечка, Борис Динев и Асен Аврамов. Солисти на 3 ноември ще бъдат перкусионистите Калина Владовска, Мартина Митева и Мирослав Димов.

Във втората част на вечерта Любомир Денев-син включва Втора симфония на Ленард Бърнстейн със солист обичания от родната аудитория македонски пианист Дино Имери.



Ленард Бърнстейн е една от най-ярките музикантски фигури на ХХ век. Прочутият композитор, диригент, пианист, журналист и музикален агитатор е известен измежду най-широка публика. Автор на три симфонии, оратории, балети, опери и няколко мюзикъла, Бърнстейн постоянно търси в музиката си, както и на сцената, общуването с необятната публика. Неговият блян, по личните му думи, е „ земната музика, тясно обвързвана с такива старомодни неща като човешките отношения… ”

Втора симфония е въодушевена от забележителната едноименна поема „ Времето на паниките: барокова еклога “ на Уистън Хю Одън. Когато се появява поемата през 1947, тя е избрана като „ неуспех “ от страна на рецензията в притурката за литература на The Times. Само броени месеци по-късно Одън получава „ Пулицър “ (1948) за нея. Бърнстейн възприема творбата като разтърсваща с „ поетичната си виртуозност “ и написа втората си симфония, въодушевен от нея. Нещо повече – той извършва клавирната партия на премиерата през 1949 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР