На 3 май 1469 г. е роден един от най-спорните,

...
На 3 май 1469 г. е роден един от най-спорните,
Коментари Харесай

3 май 1469 г. Ражда се Николо Макиавели

На 3 май 1469 година е роден един от най-спорните, само че и разпознаваеми мислители на всички времена - флорентинският мъдрец Николо Макиавели. В продължение на дълги години роденият в ренесансова Флоренция Макиавели е чиновник на Флорентинската Република с дипломатически и военни отговорности. Той е създател на модерната политическа просвета, и по-конкретно на политическата нравственос. Писал е също по този начин комедии, карнавални песни и лирика. Личната му преписка е високо скъп пример на италианския език.

Макиавели е секретар на Втората Канцелария на Република Флоренция (1498-1512), когато Медичите не са на власт. Той написва своя шедьовър – „ Владетелят”, откакто Медичите възвръщат своята власт и Николо към този момент няма отговорности и отговорности във Флоренция. Той е считан за основоположник на концепцията за модерната страна и модерния държател.

Съчиненията на Макиавели по доктрина на политиката са интерпретирани спорно в историята на политическото мислене и са употребявани за противоположни политически цели. Според някои той е същински републиканец, който желае да предизвести народа за машинациите на владетелите и с това дава инструкции за отбрана на свободата. За други той е консултант на безскрупулни силови политици и един от теоретичните татковци на първо време на абсолютизма, а по-късно и на тиранията, който унищожава етическите обвързаности на класическата политика и слага политиката единствено под максимата за непосредствения триумф и дълготрайното увеличение на властта.

В Западна и Средна Европа през ранното Ново време той е бил четен като първият представител на теорията за държавния интерес, с която се изтласква класическата аристотелианска визия за политиката, а политическата доктрина се ориентира към разширение и гарантиране на присъщата за Новото време властова страна. Приблизително по същото време представителите на републиканизма в британската гражданска война и по-късно отците - създатели на Съединени американски щати, го считат за покровител на едно политическо партиципативно мислене, който с най-голяма изясненост и изключителна заостреност е премислил главните правила на една република, механизмите за нейното възобновяване и предпоставките за нейното опазване. Проблемът пред всяка съвременна интерпретация на Макиавели е, че една до друга съществуват две противоположни усещания, които се базират или на "Владетелят ", или на "Размишленията ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР