На 3 март, когато у нас е Национален празник -

...
На 3 март, когато у нас е Национален празник -
Коментари Харесай

Милиони кукли излизат на улиците в Япония

На 3 март, когато у нас е Национален празник - Освобождението на България, в Япония също честват, само че нещо друго. На 3 март в Япония честват девойките - Хинаматцури.Людмила Костова-Йосида бе по този начин общителна да ни даде авторските си фотоси от град Кацуура, с цел да надникнем в тайнствата на Острова на изгряващото слънце. 


„ Кацура е малко провинциално градче в южната част на профектура Чиба. На 3 март то се трансформира в музей навън на обичайните японски кукли Хинаматцури. Видяхме големи експозиции на кукли пред стълбите на храма, на площада, пред всеки дом и магазин. Спряхме се пред една аптека и притежателят ни сподели пет генерации кукли и фотоси на прабаба му, баба му, майка му, сестра му, внучката му.Тези кукли се купуват,когато се роди момиченце и всяка година един месец преди празника се изваждат и подреждат, и по този начин до момента в който се омъжи. След това куклите се подаряват на храма или остават при родителите й. Обичам този празник! ", показа създателят на тези изумителни снимки. 


Историята на този празник стартира преди повече от 1000 години. В древността на „ третия ден от третата луна ” или „ денят на змията ” японците правили вълшебен обряд хина-окури, като пускали по реките характерни хартиени кукли (нагаси бина). Според поверието тези кукли, плуващи в дребни плетени кошнички, отнасяли далеко заболяванията и нещастието, дружно със злите духове, които са ги провокирали. Древният обряд бил осъществяван най-вече от дами и девойки. В днешно време ритуалът се е запазил на малко места. 


От втората четвърт на XVIII век Хинаматцури е народен празник. Може би с помощта на обстоятелството, че осмият шогун от династията Токугава — Йосимуне, е имал доста дъщери. Празникът по тези времена се е отбелязвал единствено в императорския двор и в знатните домове, по-късно почнали да излагат куклите си всички и на всички места.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР