На 3 март 2024 г. от 13:00 ч. в Голямата

...
На 3 март 2024 г. от 13:00 ч. в Голямата
Коментари Харесай

Филм за революционера Тане Войвода

На 3 март 2024 година от 13:00 ч. в Голямата зала на читалище „ Братство 1869 “ гр. Кюстендил ще бъде прожектиран документалния филм „ Тане Войводата “. Лентата споделя за живота и делото на революционера Тане Николов, който е малко прочут, само че в действителност има големи заслуги към България.

Тане Николов прекарва близо четвърт век в непрестанни революционни битки от Беломорска Тракия до Вардарска Македония и Поморавието. Сражава се в Илинденско-Преображенското въстание, Балканските войни и Първата международна война. Оглавява и малко известната Вътрешна тракийска революционна организация, която се бори против отстъпването на Беломорска Тракия на Гърция. С четата си взема присъединяване и в популярната борба на връх Ножот през 1907 година, в която двеста четника се изправят против трихилядна турска армия. Това е и най-епичното стълкновение на македоно-одринското освободително придвижване след Илинденско-Преображенското въстание.

Във кино лентата са снимани трийсет и пет местоположения в три страни. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА " Архиви " и редица български музеи, както и реставрирани архивни фрагменти от Българска национална филмотека. За музикалното оформление е употребена национална музика, изпълнена от интернационално приетия Оркестър " Зорница ", както и музика, композирана особено за кино лентата и изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев " - Пловдив.

Режисьор на кино лентата е Иван Узунов. Сценаристи – Иван Узунов и Димитър Узунов. Диктор - Светозар Кокаланов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР