На 3 декември 2018 г. влезе в сила новият регламент,

...
На 3 декември 2018 г. влезе в сила новият регламент,
Коментари Харесай

Падат географските ограничения при онлайн пазаруване в ЕС

На 3 декември 2018 година влезе в действие новият правилник, препоръчан от Европейската комисия, с който се приключва голословното блокиране на географски принцип в границите на Европейски Съюз. Където и да се намират, потребителите ще имат онлайн достъп до мечтаните от тях артикули и услуги.

Регламентът не разрешава на уебсайтовете да лимитират достъпа на географски принцип или да пренасочват сърфиращите единствено тъй като те — или издателят на кредитната им карта — са от друга страна, предава Нова телевизия.

По този мотив заместник-председателят на Комисията по въпросите на цифровия обединен пазар Андрус Ансип, комисарят по въпросите на вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и МСП Елжбета Бенковска, комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова и комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел обявиха:

„ През 2015 година 63 % от уебсайтовете не са разрешавали на потребителите да купуват на тях от друга страна от Европейски Съюз. В резултат две трети от искащите да пазарят онлайн в чужбина не са могли да създадат това. На 3-ти декември на тази процедура ще се постави край. Ние желаем в Европа да няма бариери, което значи и унищожаване на бариерите пред извършването на покупки онлайн. Успоредно с премахването на таксите за роуминг, с новите правила за отбрана на данните и с опцията за жителите да пътуват в чужбина със своето онлайн наличие, прекратяването на голословното блокиране на географски принцип е друга значима самодейност за превръщането на цифровия обединен пазар в действителност за всички — с съответни прерогативи за хората и бизнеса.С новите правила потребителите ще получат опция за по-голям избор на артикули на конкурентни цени и затова — за по-добри предложения. В същото време потребителската база на бизнеса ще надвиши националните граници, с което ще се намалят разноските по покупко-продажбите и административните разноски на сдруженията. Регламентът е част от по-мащабните дейности на Европейски Съюз за поощряване на електронната търговия и улеснение на покупко-продажбата онлайн в единния пазар, измежду които са ограничения за по-добра отбрана на пазаруващите онлайн, за по-достъпни услуги за снабдяване на трансгранични колетни колета и за по-прости правила по отношение на Данък добавена стойност. Призоваваме всички страни членки да се погрижат за ефикасното използване на тези правила и да се възползват от всичките си пълномощия за обезпечаване на гладкото деяние на регламента още от деня на влизането му в действие. Призоваваме също по този начин за съглашение по хармонизираните правила за продажба на цифрови артикули и услуги и за покупки онлайн. Всички тези детайли са от голямо значение за построяването на добре работещ и конкурентоспособен дигитален обединен пазар. “

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР