На 3 декември 1989 г. Първият и последен президент на

...
На 3 декември 1989 г. Първият и последен президент на
Коментари Харесай

3 декември 1989 г. Ето как Студената война приключи


На 3 декември 1989 година Първият и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов и сътрудника му от Съединени американски щати Джордж Буш – поставят завършек на Студената война. Двамата държавни глави се срещат на туристическия лайнер „ Максим Горки “ край крайбрежията на Малта.

Някои дейности на Михаил Горбачов, изключително през 1989 година, са показателни. Природните стихии директно преди срещата – също; в нощта на 1 против 2 декември край Малта се надига страховита морска стихия, вълните доближават до 2,5 м във височина, напомня уеб сайтът Русофили. Поради неприятното време договарянията не могат да се проведат нито на американски, нито на руски боен транспортен съд, приема се да станат на туристическия транспортен съд “Максим Горки”, скътан в залива на малтийската столица Валета.

Срещата край Малта в действителност се състои от две къси срещи уединено сред Михаил Горбачов и Джордж Буш и два по-дълги общи диалога, от по 4-5 часа.

Още на първата къса среща, в 10 ч. на 2 декември, Горбачов декларира, че Съветският съюз няма да се меси в развиването на събитието в източноевропейските страни. Тази руска позиция не е изключително нова, нея Горбачов оповестява още на 23-25 октомври, когато е деклариран отвод от потребление на мощ при развиването на събитията в Източна Европа.



Съкращаването на въоръженията в Европа и на стратегическото настъпателно оръжие е втората значима тематика на срещата. Без да е допустимо тук по-разгърнато разглеждане, ще обобщим единствено, че на процедура Михаил Горбачов, приема едностранно разоръжаване на Съветския съюз, в действителност единствено в границите на 20 % от стратегическите нападателни оръжия, не напълно изцяло значи.

Третата тематика на срещата става вътрешното състояние в Съюз на съветските социалистически републики и политиката на “перестройка”. Отличителна линия тук е цялостната искреност на Михаил Горбачов, на Буш са обявени даже данни за вътрешното състояние в страната, които се знаят само от членовете на Политбюро.

На 3 декември съществена тематика е ситуацията в прибалтийските републики, като Буш напълно напряко декларира, че Съединени американски щати в никакъв случай не са признавали тези републики в състава на Съюз на съветските социалистически републики. На този транспарантен намек за целостта на Съветския съюз Горбачов дава отговор с мъгляви общи приказки “за спецификата на ситуацията на Съветския съюз”. Съдбата на Прибалтика също е решена, “за 15 минути”, с скрито устно съглашение.малта

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР