На 3 август 1492 г. генуезецът Христофор Колумб и 90

...
На 3 август 1492 г. генуезецът Христофор Колумб и 90
Коментари Харесай

3 август 1492 г. Колумб потегля на запад

На 3 август 1492 година генуезецът Христофор Колумб и 90 моряци потеглят на път с флагманския транспортен съд „ Санта Мария”. Още два кораба – „ Ниня” и „ Пинта”, го следват. Плават на запад.

Минават три дълги месеци. Моряците, изнурени и заболели, заплашват да поемат на изток, с цел да се завърнат. Колумб ги предизвиква, уверен, че те ще открият пътя на подправките на Изтока. На 11 октомври в 10 часа вечерта Колумб вижда светлина. „ Пинта” продължава да плава и донася вестта, че светлината е в действителност на сушата. Призори на идната заран – 12 октомври - корабите дебаркират.

Христофор Колумб и екипажът му чакат да видят коренните поданици на Индия и да бъдат показани на хана – техния популярен лидер. Затова считат първите хора, които виждат, за индийци. Слизат на брега, облечени публично, коленичат и благодарят на Бога, че са стигнали живи там. От локалното население научават, че островът се назовава Гуанахани. Колумб го кръщава Сан Салвадор и неотложно го афишира за испанско притежание. Когато дебаркират на различен остров – в този момент именуван Куба – те считат, че са стигнали до Япония. След три поредни пътешествия Колумб продължава да бъде в незнание. Умира богат и прочут, само че по този начин и не схваща, че е разкрил земя, за чието битие са подозирали малко хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР