На 29 юни в София в Центъра за източни езици

...
На 29 юни в София в Центъра за източни езици
Коментари Харесай

Конференция в София се противопостави на западните провокации, манипулации и агресия

На 29 юни в София в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ се състоя конференция с интернационално присъединяване на тематика „ Хибридните войни “. В нея взеха присъединяване представители на научните среди, специалисти, публицисти. В нея участваха доктор Мохамед Ибрахим – ръководител на Асоциацията на сирийците в България, както и националният представител от сръбската партия „ Двери “ Зоран Радойчич, който се явява и член на парламентарната комисия по защита и вътрешни работи.



В началото на конференцията, проведена от Българския народен съвет за мир, проф. Нако Стефанов, който е ръководител на Инициативният комитет на организацията, прочете послание от нейно име, в което прикани за опълчване на политиката на натовската военщина, която подрива районната и национална сигурност и за съблюдаване на интернационалното право и подписаните интернационалните съглашения.

Съединени американски щати И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ ИЗКУСТВЕНО НАГНЕТЯВАТ НАПРЕЖЕНИЕ

В обръщението се декларира, че Съединени американски щати и съдружниците им изкуствено нагнетяват напрежение, пробват се да основат от Русия облик на врага, който заплашва сигурността и териториалната целокупност на страните в района.

Всичко това основава закани за районната сигурност и влече след себе си обилни разноски за страните участнички в алианса НАТО.

В него се споделя още, че безспорно усилването на военното наличие на НАТО по границите на Руската федерация се преглежда от Москва като опасност за сигурността й, предизвика я към ответни ограничения. Нарастващата интензивност в Черноморския район, като зачестилите визити на натовските кораби, основаването на „ Черноморска флотилия “ и други води до внезапно утежняване на връзките с Русия.

БЪЛГАРИЯ съдебна експертиза ПРЕВРЪЩА В ПЪРВОСТЕПЕННА МИШЕНА

Намеренията на Съединени американски щати за поправяне на Конвенцията от Монтрьо в посока на отвод от ограничавания на периода на престояване в Черно море на кораби на нечерноморски страни, съставлява директна опасност за България, защото това ще докара до ескалация на напрежение и нарушаване на стратегическия баланс на силите в района. Готовността на немалка част от българския така наречен „ политически хайлайф “ да даде на въоръжените сили на Съединени американски щати спомагателни благоприятни условия за разбъркване в свои хранилища на авиационни и ракетни типове въоръжение, а също и присъединяване в основаването на многонационални бригади на НАТО на югоизток вършат България първостепенна цел при положение на авантюрни ходове на НАТО и Съединени американски щати на военно сблъскване с Русия.

По време на конференцията бяха наранени спецификите на актуалните спорове, които биват определяни като хибридна война. Беше отделено особено внимание на медийните операции, на провокациите, на експанзията на Запада и съответно на НАТО и Съединени американски щати против редица страни.

Централно разузнавателно управление на САЩ И ЗАПАДНИТЕ ЦЕНТРОВЕ И РАЗПАДА НА ЮГОСЛАВИЯ

Народният представител в сръбския парламент от партия „ Двери “ Зоран Радойчич изнесе отчет на тематика: Агресията на Запада и НАТО в Югославия и Сърбия – аргументи, способи, последици.

В началото на изявлението си Радойчич уточни, че положението на война е непрестанно. Понякога това е открит спор, който е забележим за всички, само че от време на време има и други интензивности – политика, дипломация, медии. „ След като рухна Съюз на съветските социалистически републики, последва кървавото раздробяване на Югославия “, уточни той и добави – „ Задните центрове са забъркани в това от първия миг. Те са имаха дейна поддръжка на избрани субекти в спора. “

Радойчич уточни, че уважаваната експертка по интернационално право доктор Смиля Аврамов е изследвала по какъв начин е нараствало цифрата на неправителствени организации в някогашна Югославия. Колко са били през 70-те години, през 80-те години. „ Колкото повече се доближаваме до датата на раздробяване на Югославия, числеността на тези организации внезапно нараства. “, означи той и добави: „ Западът работеше и по някои други линии. Западът работеше с избрани фрагменти, със студентски стратегии за проучване, за обучаване и в този смисъл е подготвял някои фрагменти, приключили в Югославия. Те в действителност са били сътрудници на въздействие и са подготвяни да дойдат на избрани постове в политическия живот в Югославия. “ – изясни той.

„ Когато Западът се включи интензивно в подкрепяне на избрани субекти в Югославския спор, по думите на проф. Аврамов, те са направили най-голямото злочинство в интернационалното право. Това злочинство е срещу мира. Момент, когато интензивно унищожават една страна в несъгласие с всички интернационалните протоколи, правила и договорености “, съобщи Радойчич.

Той уточни няколко образеца за това по какъв начин от Запада не са подбирани средства. Как са си служели с неистини, даже с разпродажба на избрани хора.

През 1994-95 година имахме два случая Маркале 1 и Маркале 2. В първия случай е имало обвиняване против сърбите, че са стреляли против пазара, където са пазарували мюсюлмани и по-късно са почнали огромно обвинение на страната. Някои са вкарани пред камерите в незабавна помощ. Първият гърмеж е сниман от четири западни телевизионни екипа. Въпросът е по какъв начин те са се озовали в същото време, на това място, на този дребен пазар в Сараево.

Той уточни, че към този момент има експертни отчети от къде е пристигнала стрелбата. „ На едното място нямаше никаква артилерия. А на другото място не е било механически допустимо да се стреля поради високите здания. Но събитията Маркале 1 и Маркале 2 бяха оправданието на НАТО да извърши офанзива против босненските сърби 1994-95 година. Тогава те за първи път хвърлят бомби с обеднен уран “, уточни Радойчич.

През 1999 година, януари, два месеца преди експанзията на НАТО против Югославия, в Косово и Метохия в дребното село Рачак се е случило следното – специфичните сръбски сили са ликвидирали албански терористи. След интервенцията албанците са съблекли военните униформи на терористите и са ги преоблекли в цивилни облекла.

„ И рано сутринта задача на Уилям Уокър, който апропо е бил на работа в Централно разузнавателно управление на САЩ, стартират да приказват по какъв начин сърбите убиват почтени албански цивилни “, описа Радойчич. „ През март НАТО стартира експанзия против Югославия. “

Радойчич описа за приликите, които е разкрил в методите за експанзия против Югославия и Сърбия и експанзията, която беше осъществена против Сирия. Той се е убедил в идентичната тактичност на Запада по време на свое посещаване в Сирия през 2017 година.

В СИРИЯ ГЛЕДАМЕ ПОВТОРЕНИЕ НА СЪЩИЯ ФИЛМ КАТО В СЪРБИЯ

След Радойчич отчет по тематиката изнесе доктор Мохамед Ибрахим, ръководител на Асоциация на сирийците в България, който удостовери казаното от Радойчич и приликите в развиването на споровете, приликите в тактиката, в операциите и метода, по който Западът извърши експанзия против Сирия, Сърбия, Югославия и ред други страни.

Беше реализиран консенсус по отношение на нуждата от детайлно познаване на методите на работа на въпросните центрове, с цел да има изясненост за това по какъв начин страните могат да се отбраняват от сходна експанзия.

Д-р Ибрахим съобщи: „ В Сирия гледаме повтаряне или същия филм, който гледахме в Сърбия. Едно към едно. Манипулация. Изфабрикувани дейности. Цената е човешки жертви и съсипия “.

Той подчертава върху виновността на Съединени американски щати и Централно разузнавателно управление на САЩ за споровете през последните десетилетия и добави: „ Грубото владичество и незачитането на интернационалните правила, неспазването на интернационалното право, неналичието на почитание към другите нации и незачитането на суверенитета на другите страни и разнообразни култури от страна на Съединени американски щати води до все по-голяма опозиция на обособени страни по отношение на американското надменност “.

Д-р Ибрахим приведе към ревюто си няколко скандални случая на операция, употребявани против Сирия. Той засегна и инсценировката на химическа офанзива в град Дума и обърна внимание на това, че Съединени американски щати, Англия и Франция сякаш са бомбардирали хранилища да химическо оръжие, а в това време е останал подценен обстоятелството, че в случай че това в действителност бяха хранилища за химически оръжие, ударите върху тях щяха да причинят голямо количество жертви.

ВОЙНА НА БАЛКАНИТЕ – НЕ ДАЛИ, А КОГА

По време на конференцията собствен отчет показа и доктор Захари Бисеров – представител на българската Национална асоциация „ Сигурност “.

Той уточни, че положението на сигурност на Балканите няма по какъв начин да не се повлияе от процесите, произлизащи в международен проект, а точно опълчването на Съединени американски щати и Русия. „ Ако преглеждаме Европейски Съюз като среда на сигурност, то Балканите неизбежно ще преглеждаме като обект на тази среда. Ясно проличава, че Европейски Съюз е проличава, че Европейски Съюз е лишен от лична визия за конструиране на политика за сигурност и отстъпва този инструмент от ръководството на съюза на НАТО. При състояние, че водещата страна в НАТО е Съединени американски щати, процесите от позиция на сигурността и в Европа, и на Балканите са под знака на обслужване на ползите на Съединени американски щати “ – уточни Бисеров и продължи: „ По силата на събитията на Балканите част от народите са православни и славянски, пишем и четем на писмеността на Кирил и Методий, а езика сред руснаци, сърби и българи е непосредствен, разбираме се без преводачи. Ясно е, че носителите на изброените признаци на Балканите ще бъдат подложени на нездравословни въздействия от Америка за откъсването от сферата на въздействие на Русия “.

Бисеров изброи редица образци, уличаващи Съединени американски щати и техните съдружници в съществени нарушавания на интернационалното право и изреждайки последователността на събитията, както и описвайки актуалната конюнктура, уточни, че има риск от война на Балканите. Той добави, че всички процеси в Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Косово са подчинени на основаване на условия за започване на война. „ В местен проект войната е против Православието, Сърбия и Македония, в световен проект войната е против Русия. Ако тази война бъде изгубена от Русия, с православието в Европа е свършено, нейният достъп през Балканите към Европа ще бъде пресечен “. Той добави, че в тази обстановка Америка ще работи с непознати ръце, тя е водач по интервенции под непознат байрак, а на Балканите непознатите ръце и байрак са албански. „ В идните събития България би трябвало да застане до Сърбия и Македония, един до друг против албано-американската експанзия. “

Той акцентира, че спасяването на Сърбия и Македония е избавление и за България.

ПРИ ХИБРИДНИТЕ ВОЙНИ НЯМА БОЙНО ПОЛЕ И ФРОНТОВЕ. РАЗМИВАТ съдебна експертиза ВОЕННАТА И ЦИВИЛНАТА СФЕРА

Симеон Николов – някогашен зам. министър на защитата на България и член на Българското дипломатическо сдружение също изнесе собствен отчет по време на конференцията и уточни, че в актуалният свят последователно се постанова скритото вонене на война и реализиране на крайните цели, както и нови осведомителни и високотехнологични форми. „ Говорим за четвърто потомство войни, при които няма дефинирано полесражение или фронтове и при което може да има размиване сред военна и цивилна сфера. “ – уточни Николов.

Той добави още, че методите на хибридните войни отварят голяма празнина в интернационалното правно пространство, тъй като се ползват отвън правното контролиране, прикрито се нарушава суверенитета на атакуваната страна в мирновременен интервал. Извършват се дейности отвън правото и закона против обособени групи на популацията.

Той уточни, че днешните спорове се нуждаят от военна мощ единствено в 25% от процеса на тяхното разрешаване. „ Когато обаче вървеше акцията за „ съветска хибридна война “, комфортно се премълчаваше, че в Либия към този момент бе прилагана точно от западните страни практиката на прикрито въвеждане в непозната страна на познавач. Части и командоси, да вземем за пример – Франция. Попълване на всеки батальон на бунтовниците с по двама представители на МИ-6 – Англия. Да не приказваме за свалянето на държавни управления или за интервенциите на Централно разузнавателно управление на САЩ в Западните Балкани. “

Според Симеонов риск за мира крие отворения към момента въпрос за предлагането на министрите на защитата на страните-членки на НАТО хибридните закани да бъдат подов за задействане на член 5 от Северноатлантическия контракт. „ Това е изключително рисково, тъй като внезапно ще бъде свален прага за разпалването на гореща война. Нито хибридните дейности на бунтовниците, нито хакерска атака от неустановена посока биха били надеждни доказателства, с цел да бъде поета отговорност за боен отговор “, съобщи Николов.

Той добави още, че в последните месеци не може да не впечатлява и друга специфичност. На базата на недоказани данни от инсценировки и провокации, т.е. от арсенала на хибридната война, държавни ръководители, в това число на нуклеарни страни с лекост са склонни да вземат крайни решения, да насочат закани да нанесат ракетни удари, да претендират за решения на интернационалните организации. Николов заключи, че вълната на хибридни войни ерозира интернационалното право.

ПСИХОВОЙНА И АТАКА СРЕЩУ МЕНТАЛНОСТТА

В своя отчет проф. Нако Стефанов съобщи: „ Ако през цялата предишна история на човечеството за главният инструмент за държавна отбрана и нахлуване се смяташе въоръжената мощ, при сегашните условия дружно с нея други форми, способи и средства стават все по-важни. Такива съставни елементи са така наречен „ мека мощ “, като да вземем за пример икономическите наказания, имиджа, електронните, пропагандните и другите способи и средства, идеологическо, осведомително и културно владичество, които получават все по-голямо значение. А също по този начин такива способи като така наречен нежни, кадифени, цветни революции. В този подтекст терминът хибридни войни бързо навлезе в военнополитическия лексикон. “

Проф. Стефанов подчертава и на това, че значима роля започнаха да играят методите на психовойната, офанзивата против менталността и обичайно образуваните система от полезности, както и устойчивите усещания, идеологическа експанзия, стопански наказания, политическа изолираност и други.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР