На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите ...

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите

Петровден е!

На 29 юни Православната черква уважава по едно и също време паметта на великите апостоли Петър и Павел, възпитаници на Христос.

Апостол Петър е създател на християнската черква. Според националните вярвания той е ключар на райските врати и основен съдник на човешките грехове. Неговият по-голям брат близнак Павел пуска светкавици и възпламенява снопите на равнищата. Може да провокира страшни горски пожари, градушки и наводнения.

В националния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които стартират с първата седмица след Петдесетница. В този ден приключва постът и се отговява с младо петровско пиле.

Рано сутринта дамите носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не трябва да се прави значима земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд. В доста селища вършат сборове, колят се курбани за светиите и се поставя обща софра.

Именници на Петровден са: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен и всички с техните имена производни. Честит празник!

Източник: dnesplus.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg