На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите

...
На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите
Коментари Харесай

Петровден е!

На 29 юни Православната черква уважава по едно и също време паметта на великите апостоли Петър и Павел, възпитаници на Христос.

Апостол Петър е създател на християнската черква. Според националните вярвания той е ключар на райските врати и основен съдник на човешките грехове. Неговият по-голям брат близнак Павел пуска светкавици и възпламенява снопите на равнищата. Може да провокира страшни горски пожари, градушки и наводнения.

В националния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които стартират с първата седмица след Петдесетница. В този ден приключва постът и се отговява с младо петровско пиле.

Рано сутринта дамите носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не трябва да се прави значима земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд. В доста селища вършат сборове, колят се курбани за светиите и се поставя обща софра.

Именници на Петровден са: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен и всички с техните имена производни. Честит празник!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР