На 29 юни можеше да отбележи 70-годишен юбилей забележителният български

...
На 29 юни можеше да отбележи 70-годишен юбилей забележителният български
Коментари Харесай

Спомен за маестро Емил Чакъров

На 29 юни можеше да означи 70-годишен празник забележителният български диригент Емил Чакъров. За страдание той си отиде от този свят на 4 август 1991 година, единствено на 43 години.

Спомням  си неговите изяви у нас през 80-те години - към този момент диригент със международна популярност, гостувал на най-големите оркестри по света. Направи мощно усещане освен като диригент и музикант, само че и всички бяха покорени от неговия сексапил, от театралното наличие - той носеше някаква освободеност, толкоз изчезнала по това време във всеки от нас, някаква непрестореност, досегаемост. Той беше същински шоумен в най-хубавия смисъл на думата. Беше цялостен с хрумвания и проекти, които осъществяваше със размах. Чакъров беше като бяла лястовица тогава - толкоз беше невероятен, нетрадиционен, друг....  

В Златния фонд на БНР е непокътнато изявление с Емил Чакъров от 1974 година, напълно при започване на неговата кариера. 

" За мен в никакъв случай не е имало различен блян, също така да бъда диригент. Първите ми прояви бяха в четвърто поделение, доколкото си припомням, когато учителката в нашето учебно заведение провежда от един клас хор и оркестър - можете да си визиите: от един клас единствено! И тя съумя да откри и диригента в този клас, и ние спечелихме надлежно първата си премия на общоучилищен фестивал. Това беше в Бургас. " - спомня си маестрото.

В изявлението той приказва за идващите си училищен и студентски изяви, за първата премия, с която е почетен на състезанието за млади диригенти на Херберт декор Караян през 1971 година, и за още един забавен факт - за втората премия, с която е почетен неговият Камерен оркестър към читалище „ Владимир Заимов “ през 1972 година на състезанието на Караян за юношески оркестри.

Чуйте описа на маестро Емил Чакъров в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР